Обележено 100 година од битке код Амијена

Велика Британија и Француска обележиле су стогодишњицу битке код Амијена која је утрла пут ка победи савезника у Првом светском рату.

Свечаности у готичкој катедрали у том граду на северу Француске присуствовали су британска премијерка Тереза Меј и принц Вилијем, француска министарка одбране Флоранс Парли, војни званичници, амбасадори савезничких земаља и бивши немачки председник Јоаким Гаук.

Председник Француске Емануел Макрон, иначе родом из Амијена, није присуствовао церемонији, примећује АП.

Принц Вилијем је рекао да је Амијен био симболичан за британско-француско савезништво и сарадњу без које би победа била немогућа.

"Данас се враћамо да научимо више о искуству оних који су у томе учествовали током лета 1918, како би одали почаст палим жртвама свих нација, присетили се свих оних који су учествовали у том великом подухвату и прославили пријатељске везе које повезују наше нације", рекао је принц Вилијем.

Премијерка Тереза Меј је прочитала делове ратних мемоара тадашњег британског премијера Дејвида Лоја Џорџа у којем он каже да ни сама британска војска нија схватала размере и значење победе која је тог дана постигнута.

Ова битка почела је рано ујутру на данашњи дан 1918. године када је 900 савезничких топова отворило ватру у изненадном нападу на немачку војску, а трајала је три дана.

Савезничке снаге изгубиле су 19.000 војника, док је међу Немцима било 27.000 убијених и повређених.

У офанзиви је учествовало скоро 100.000 аустралијских, британских, канадских и француских војника, подсећа Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво