Шта је Путин тражио од Трампа у Хелсинкију

Председник Русије Владимир Путин представио је председнику САД Доналду Трампу током самита у Хелсинкију 16. јула низ конкретних иницијатива у вези са контролом оружја – укључујући забрану оружја у свемиру, пише "Политико".

У руском документу под насловом "Дијалог о питању контроле оружја", у који је Политико имао увид, предлаже се продужење такозваног Новог споразума о смањењу стратешког оружја на још пет година.

Истакнут је велики број подручја у којима би две земље могле да сарађују како би смањиле опасност од нуклеарног оружја и поново успоставиле бар део изгубљеног међусобног поверења, пише Политико.

Документ се бави и растућом тензијом у источној Европи и сугерише да Вашингтон и Москва треба да "предузму мере како би спречили инциденте док спроводе војне активности у Европи, као и да појачају поверење и транспарентност у војној сфери", пренео је Тас.

Особа која је сајту Политико доставила овај документ, добила га је од руских званичника који су га описали као оно што је Путин пренео Трампу у Хелсинкију.

Бела кућа је одбила да коментарише ове наводе и негирала је да је Трамп добио икакве папире.

"Током историјског састанка између председника Трампа и председника Путина двојица лидера су разговарала о низу тема, укључујући нуклеарни арсенал који када се узму заједно чине грубо 90 одсто целокупног нуклеарног оружја", изјавио је портпарол савета за националну безбедност Гарет Маркис.

Додао је да нису исказане обавезе да се предузму било које акције, осим споразума да обе стране треба да наставе разговоре, преноси Политико.

"Председник (Трамп) није добио било какав писани предлог од председника Путина и није дао било који писани предлог председнику Путину", рекао је Маркис. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво