Беч покренуо упитник о реформи ЕУ

Влада Аустрије, земље која тренутно председава ЕУ, покренула је онлајн упитник о реформи Уније. На сајту владе налази се упитник са четири питања, како би се видело какву ЕУ грађани желе.

Из владе указују да је упитник намерно садржи мало питања, али да нема ограничења у одговорима.

Прва два питања се тичу области у којима грађани желе веће реформе, односно мање ангажовање ЕУ.

Поред тога, ту су и питања о законским иницијативама које грађани желе да покрену на нивоу ЕУ, као и томе да ли постоје области које им задају посебну бригу и где желе већу подршку ЕУ.

"ЕУ је унија грађана. Начин развоја Уније је пре свега питање за грађане", нагласио је министар за европска питања Гернот Блимел на Фејсбуку.

Позвао је грађане да у што већем броју учествују у упитнику, јер се ради о заједничкој будућности заједничке Уније.

Резултати испитивања, како је најавио, биће објављени током јесени.

На основу консултација са грађанима Аустрија жели да сачини национални извештај, који ће бити стављен на разматрање другим европским државама, а та дискусија планирана је од децембра.

Европска комисија покренула је у мају свој електронски упитник о будућности ЕУ, који садржи 12 питања.

Иначе Беч жели ефикаснију, и "тању" ЕУ, то јест повлачење ЕУ из мањих питања, јачање код великих тема, али смањење трошкова, кроз смањење Европске комисије и обједињавање седишта Европског парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво