Инспектори ОЗХО враћају се у Британију да прикупе још доказа

Како би прикупили још доказа у оквиру истраге о тровању двоје Британаца у јуну, које је изазвано нервним агенсом "новичоком", инспектори Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) вратиће се у Велику Британију.

Како се наводи у саопштењу те међународне организације, тим за техничку помоћ ће прикупити додатне узорке и послати их на анализу у одређене лабараторије, преноси АП.

Ројтерс подсећа да је у јулу британска влада затражила од ОЗХО да независно идентификује супстанцу, за коју су британске власти утврдиле да је новичок, односно нервни агенс који је употребљен и у марту приликом тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије.

Британија је окривила Русију за тровање Сергеја и Јулије Скрипаљ, а Москва негира те оптужбе.

Британцима Чарлсу Роулију (45) и његовој партнерки Доуни Старџес (44), позлило је у јуну у Ејмсберију, након што су били изложени отрову, у близини места у којем су отровани и Сергеј и Јулија Скрипаљ.

Старџесова је преминула, а Роули се опоравио и 20. јула је пуштен из болнице.

Одлука ОЗХО да се врати у Британију уследила је након што је лист Гардијан објавио, позивајући се на владине изворе, да се Британија спрема да од Русије затражи изручење двојице осумњичених за тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

број коментара 0 Пошаљи коментар