АП: Амерички савезници у Јемену сарађивали са Ал Каидом

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом у Јемену последње две године хвали се да су својим војним победама протерали терористичку Ал Каиду из својих упоришта, али истрага агенције АП указује да су многе војне победе којима се коалиција хвалила постигнуте без испаљеног метка, тајним договорима.

Асошијетед прес наводи да су коалиционе снаге, које подржавају и САД, заправо постигле тајне договоре са борцима Ал Каиде, плативши појединима да напусте градове од кључне важности, док су другима дозволили повлачење, не одузимајући им ни оружје, ни новац, ни опрему.

Како агенција наводи, стотине припадника Ал Каиде регрутовано је у редове коалиционих снага.

Истрага АП указује да су борци Ал Каиде, користећи договоре и компромисе са коалиционим снагама, успели да наставе да се боре, али да је то довело до ризика да једна од најопаснијих терористичких група ојача.

Према речима упућених званичника, САД су биле обавештене о тајним договорима коалиционих снага са Ал Каидом, али нису одобриле нападе дроновима.

АП наводи да је њихова истрага указала на то да се на југу Арапског полуострва у исто време воде два конфликта са веома различитим интересима.

У једном конфликту, САД сарађују са својим арапских савезницима, поготово са Уједињеним Арапским Емиратима, у циљу елиминисања огранка терористичке групе Ал Каиде на Арапском полуострву, наводи АП.

Други конфликт је грађански рат у Јемену, који бесни од 2015. године, а главни и већи циљ САД је победа над Хутима, побуњеницима које подржава Иран на територији Јемена.

САД, њени савезници и Ал Каида имају заједничког непријатеља

АП објашњава да САД, а самим тим и коалиционе снаге предвођене Саудијском Арабијом, имају заједничког непријатеља са Ал Каидом у грађанском рату у Јемену.

"Поједини елементи америчке војске су свесни да већина онога што САД раде у Јемену помаже борцима огранка Ал Каиде на Арапском полуострву и многи су кивни због тога", рекао је сарадник аналитичке групе "Џејмстаун" која прати терористичку активност, Мајкл Хортон.

Хортон, међутим, објашњава да САД радије бирају да подрже УАЕ и Саудијску Арабију, како би спречили оно што виде као експанзионистичке тежње Ирана.

Истрага Асошијетед преса такође указује да многе паравојне формације које уживају подршку коалиционих снага немају проблема са регрутовањем бораца Ал Каиде, јер их сматрају изузетним.

Агенција даље објашњава да у редовима коалиционих снага постоји огроман број паравојних формација и племена које имају изразито локалне интересе, а међу свима њима има бораца из редова Ал Каиде.

Један јеменски командир, који се налази на терористичкој листи САД због веза са Ал Каидом, и даље добија новац од УАЕ за оперативне потребе своје паравојне јединице, рекао је за АП један од саветника неименованог јеменског командира.

Други, такође неименовани, јеменски командир недавно је добио 12 милиона долара од председника Јемена за своје оперативне потребе, иако је познато да му је један од најближих сарадника био припадник Ал Каиде.

"Рат против Ал Каиде фарса"

Хортон сматра да је рат УАЕ и њима блиским паравојним формацијама против Ал Каиде "фарса".

"Сада је готово немогуће разазнати ко припада Ал Каиди, а ко не, јер је толико договора и савеза постигнуто", указује Хортон.

САД су до сада послале оружје вредности неколико милијарди долара коалиционим снагама, како би им помогли у борби против Хути побуњеника.

АП наводи да амерички саветници коалицији пружају обавештајне податке о циљевима у Јемену, као и да коалиционе авионе допуњују горивом у ваздуху.

Агенција додаје да САД не финансирају коалицију директно и да нема доказа да је амерички новац завршио у рукама Ал Каиде.

У одговору агенцији, портпарол Пентагона, морнарички командир Шон Робертсон рекао је да су САД спровеле више од 140 напада у циљу уклањања кључних лидера огранка Ал Каиде на Арапском полуострву.

Неименовани виши саудијски званичник одговорио је агенцији да су коалиционе снаге "и даље посвећене борби против екстремизма и тероризма".

Портпарол владе УАЕ није одговорио на питања које је упутила америчка агенција.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. авг 2018, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

nama

je to odavno jasno...