Трамп вратио санкције Ирану

Председник САД Доналд Трамп потписао је извршну уредбу о поновном увођењу бројних санкција Ирану, најављујући да ће америчка политика наметнути "максимални економски притисак" на ту земљу.

Трамп је у саопштењу навео да је међународни споразум о обустављању иранског нуклеарног програма у замену за укидање санкција "страшан, једнострани договор" којим је иранска влада зарадила новац који користи за распиривање конфликта на Блиском истоку.

"Позивамо све државе да предузму кораке који показују да се ирански режим суочава са избором – или да промени своје претеће, дестабилизујуће понашање и реинтегрише се у глобалну економију или да наставе путем економске изолације", истакао је Трамп.

Упозорио је да они који не прекину економске везе са Ираном "ризикују тешке последице".

Санкције ступају на снагу у уторак.

Рохани: За разговоре смо, али је потребна искреност

У међувремену је ирански председник Хасан Рохани изјавио да би Техеран био спреман да разговара са САД само ако Вашингтон покаже да је поуздан саговорник.

"Увек смо за дипломатију и разговоре... Али за разговор је потребна искреност. САД поново уводе санкције Ирану и повлаче се из нуклеарног споразума, а онда желе да разговорају са нама", рекао је Рохани у обраћању које је преносила државна телевизија, јавља Ројтерс.

Рохани је оценио да је позив америчког председника Доналда Трампа на директне разговоре само за унутрашњу употребу у Америци, а како би створио хаос у Ирану.

Додао је да су САД изоловане у свету и да ће зажалити због увођења санкција Ирану.

"Америка ће зажалити због увођења санкција Ирану... Они су већ изоловани у свету. Уводе санкције иранској деци, пацијентима и целој нацији", казао је Рохани у обраћању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи