Хирошима, 73 године откако је "Мали дечак" убио 140.000 људи

Уз позив на мир и уништење нуклеaрног оружја Хирошима је обележила 73 године од када су САД бациле прву атомску бомбу на тај град. Бомба је убила 140.000 људи.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи описао је, у свом обраћању поводом те тужне годишњице, паклене призоре које је експлозија оставила иза себе 1945. године, као и агонију кроз коју су жртве прошле, преноси АП.

Мацуи је, говорећи у Меморијалном парку мира, изразио забринутост због пооштравања егоцентричних политика у свету и упозорио на нуклеарно застрашивање као претњу по глобалну безбедност.

Мацуи је позвао светске лидере да непоколебљиво раде на елиминисању нуклеарног оружја из света.

"Неке земље отворено прокламују национализам и модернизовање својих нуклеарних арсенала, обнављајући тензије које су ублажене завршетком Хладног рата", рекао је Мацуи, на прецизирајући на које земље мисли.

Церемонији је присуствовао и премијер Шинзо Абе, који је упозорио да се разилажења између нуклеарних и ненуклеарних земаља проширују, али је обећао да ће учинити више како би премостио тај јаз.

Да би обе стране сарађивале, важно је да сви схвате "реалност трагедије нуклеарних напада", поручио је Абе, поновивши обећање Јапана да ће одржати своје пацифистичке и ненуклеарне принципе.

У нападу САД на Хирошиму убијено је 140.000 људи, а у бомбардовању Нагасакија три дана касније више од 70.000, што је довело до предаје Јапана и окончања Другог светског рата, подсећа америчка агенција.

Јапанска агенција Кјодо наводи да је јутрос одржан минут ћутања у Меморијалном парку мира у Хирошими, тачно у 8.15 – када је амерички бомбардер испустио атомску бомбу "Мали дечак" изнад тог града, 6. августа 1945. године.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво