Руска мисија: Бели шлемови беже из Сирије због својих злочина

Бег чланова "Белих шлемова" из Сирије доказује да се они плаше да ће њихови злочини бити разоткривени, саопштила је стална мисија Русије у Европској унији.

"Сама чињеница да су ти назови хуманитарни активисти, претварајући се да раде за добробит сиријског народа, морали да буду спасени из сопствене земље ... говори да су 'Бели шлемови' имали разлога да верују да ће њихови злочини бити разоткривени", наводи се у саопштењу руске мисије, преноси Тас.

Израел је 22. јула евакуисао припаднике снага сиријске цивилне одбране, познате као "Бели шлемови", из ратне зоне на југу Сирије и пребацио их у Јордан.

Би-Би-Си је пренео да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), како се назива војска те земље, објавиле да су деловали по захтеву САД и европских земаља.

Израелски медији су јавили да је преко Голанске висоравни, која се налази под окупацијом Израела, у Јордан евакуисано око 800 људи.

"Бели шлемови", који су 2016. били номиновани за Нобелову награду за мир, деловали су у подручју на југозападу Сирије где су остали заробљени због офанзиве владиних снага.

Сиријска влада осудила је раније евакуацију на стотине припадника сиријских "Белих шлемова" који су отишли из земље у Јордан, уз помоћ Израела.

Сиријска влада је то означила као "криминалну радњу" Израела и његових помагача, пренела је агенција Ројтерс.

Спасиоци "Белих шлемова" и чланови њихових породица изашли су из Сирије најпре на израелски део Голанске висоравни пре него што су отишли у Јордан.

Израел је саопштио да је њихову евакуацију помогао на захтев америчког председника Доналда Трампа и других лидера, због бојазни да су животи припадника "Белих шлемова", познатих и као сиријска цивилна одбрана, у опасности.

Сиријска влада оптужује "Беле шлемове" да су агенти иностраних непријатеља и да сарађују са побуњеницима у борби против председника Башара ел Асада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара