Мејова против смртне казне, па и за екстремисте

Британска премијерка Тереза Меј жели да двојици Британаца, екстремиста Исламске државе, суди "најприкладнији суд", изјавила је њена портпаролка након што су британски медији пренели саопштење владе у којем се наводи да ће они бити предати Сједињеним Америчким Државама, где ће им се судити. Мејова се принципијално противи смртној казни која им може бити досуђена у Америци.

Дејли телеграф известио је да је министар унутрашњих послова Велике Британије Сајид Џавад одустао од принципијелног владиног противљења смртној казни, чиме је омогућио да се двојици екстремиста суди у "преко океана". Наиме, у САД постоји могућност да буду осуђени на смртну казну.

 

Британски дневник је на свом сајту објавио и да је премијерка Тереза Меј одбила да подржи Џавадов став о смртној казни, упркос признању да је знала за писмо послато у САД, које отвара могућност да двојица екстремиста буду послата у Америку. 

Александа Котеј и Ел Шафе Елшеик наводно су били припадници јединице одговорне за убиство већег броја затвореника "високог профила", преноси Ројтерс. Заједно са још двојицом Британаца били су познати као "Битлси" Исламске државе.

"Традиционални став владе јесте да се противи смртној казни. То је ствар принципа", рекла је портпаролка британске премијерке.

Међутим, додала је да ће Британија наставити да сарађује са САД.

"Настављамо да сарађујемо са владом САД у овом случају и наш приоритет је да се постарамо да ова два мушкарца буду кривично гоњена. Желимо да се постарамо да ће одговарати пред законом у суду који повећава шансе за успешно кривично гоњење", нагласила је портпaролка Терезе Меј.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво