Трамп узвратио Роханију: Не претите да не бисте трпели последице

Амерички председник Доналд Трамп запретио је иранском председнику Хасану Роханију да ће се суочити са ужасним последицама после претњи које је упутио Сједињеним Државама.

Трамп је на Твитеру написао: "Никада више не претите САД или ћете претрпети последице какве је само неколицина претрпела кроз историју."

Рохани је у недељу рекао да "Америка мора да разуме добро да је мир са Ираном мајка сваког мира и да је рат са Ираном мајка свих ратова", пренела је агенција АП.

Огласио се и шеф америчке дипломатије. На скупу посвећеном иранској дијаспори у Калифорнији назвао је иранског врховног вођу ајатолаха Али Хамнеија и друге верске лидере у Ирану лицемерним светим људима.

"Ајатоласи изгледа више брину о богатству него о религији. Користе разне методе како би постали најбогатији на свету, док њихов народ пати. Ниво корупције је такав да Ираном изгледа управља нешто што више личи на мафију, него на владу", рекао је државни секретар САД Мајк Помпео.

Иранско министарство спољних послова оштро осуђује Помпеов говор, оцењујући га као мешање у унутрашња питања Ирана. Из Израела похвале за реакцију Вашингтона.

"Поздрављам чврст став председника Трампа и државног секретара Помпеа против агресивности иранског режима. Њега су велике силе претходних година размазиле и добро је видети да Америка мења такав неприхватљиви положај", поручио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Иранска револуционарна гарда оцењује да су поруке америчког председника део психолошког рата, након повлачења Америке из нуклеарног споразума са Ираном.

Немачка позива на смиривање ситуције, наводећи да претње војном силом никада нису од помоћи, посебно у напетој ситуацији на Блиском истоку.

У међувремену, државна новинска агенција Ирана је одбацила Трампово упозорење описујући га као "пасивну реакцију" на изјаву Хасана Роханија.

Агенција Ирна, за коју АП наводи да је гласило Владе Ирана, такође је навела да су Трампова велика слова у твиту само опонашање и копија начина на који је ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф раније упозоравао Запад да "никад не прети Ирану".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво