Куба на прекретници – добија премијера и отвара пут истополним браковима

Шест деценија од кубанске револуције уводи се функција премијера, признаје приватно власништво и отвара пут легализацији истополних бракова. То је, између осталог, предвиђено изменама устава о чијем коначном тексту ће се Кубанци изјаснити на референдуму.

На предлог председника Кубе Мигела Дијас-Канела, парламент те земље разматра кључне измене устава из 1976. године. Комунистичка партија, на чијем је челу и даље доскорашњи шеф државе Раул Кастро, остаће водећа снага у земљи, али ће саветом министара уместо председника руководити премијер.

У кабинету премијера биће 34 члана, од тога осам жена. Први пут се званично признаје слободно тржиште и приватна својина.

"Приватно власништво постоји, морамо то да признамо јер је објективна чињеница. Као што је Раул Кастро објаснио, оставимо се еуфемизама јер је то стварност. Морамо да регулишемо ту област", каже секретар Државног савета Омеро Акоста.

Нацрт устава уводи претпоставку невиности у правосудном систему и отвара пут за истополне бракове, што ће земљу која је некада прогањала хомосексуалце, сврстати међу водеће заговорнике ЛГБТ права у свету.

Прошло је готово 60 година од револуције и те промене су неопходне, сматрају Кубанци.

"У многим земљама истополни бракови су озакоњени, зашто не и на Куби", каже једна Кубанка.

Да је Куби портребан нови устав, Кастро је признао још 2011. године , имајући у виду, како је нагласио, низ реформи које воде опрезном отварању економије за стране инвестиције.

Очекује се да ће предложена уставна реформа бити одобрена на националном референдуму до краја године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи