Заједничка хуманитарна операција Француске и Русије у Сирији

Француска и Русија извеле су протекле ноћи заједничку хуманитарну операцију у Сирији, прву такву акцију у тој земљи коју су заједно предузеле Русија и једна западна држава. Путин и Макрон разговарали о хуманитарним напорима у Сирији.

Велики теретни авион руске војске "антонов 124", са 50 тона медицинског материјала и основних потрепштина које је обезбедила Француска, полетео је око 03.00 са аеродрома у Шаторуу у централној Француској ка руској бази Хмеиним на западу Сирије, рекао је директор аеродрома Марк Ботемин, преносе француски медији.

"Мени је врло симболично што је ово некад била америчка база. Сад из ње полеће руски војни авион у заједничкој акцији влада Француске и Русије. То је здраво партнерство у хуманитарној операцији за регион где су дипломатске активности врло напете", рекао је Ботемин.

"У оквиру резолуције 2401 Савета безбедности УН, овај пројекат има за циљ да омогући бољи приступ помоћи цивилном становништву", истакло је француско председништво у заједничком француско-руском саопштењу.

Помоћ, намењена Источној Гути, надомак Дамаска, треба да буде дистрибуирана под надзором Канцеларије за координацију хуманитарних питања Уједињених нација, саопштило је у петак француско Министарство спољних послова.

Француска је добила "гаранције" од Русије да сиријске власти, којима Руси пружају подршку, неће блокирати достављање помоћи, као што то редовно раде кад је реч о конвојима УН, наводе француске власти, преноси Фигаро.

"Руси су одлучно интервенисали како би биле издате дозволе и како би помоћ била достављена у догледно време", кажу у француском Министарству спољних послова.

Помоћ коју је Француска упутила Сирији вредна је око 400.000 евра, а обухвата, између осталог, медицински материјал за 500 тешко рањених и 15.000 људи с лакшим повредама у некадашњој побуњеничкој енклави коју је Дамаск преузео у априлу.

Иначе, после састанка председника Трампа и Путина у Хелсинкију, када се разговарало и о ситуацији у Сирији, руско Министарство одбране послало је Вашингтону предлог о заједнички организованом повратку сиријских избеглица кућама. О томе су се, наводи Министарство, договорила двојица председника.

Према руским проценама, преко 1.700.000 избеглица би могло да се врати у Сирију у блиској будућности, из Либана, Турске и земаља Европске уније.

"Приоритет нам је повратак грађана Сирије из Либана и Јордана", навео је Михаил Мизинцев из Министарства одбране Русије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво