Путин: Самит са Трампом био успешан

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је његов први самит сa америчким председником Доналдом Трампом био "успешан" и истовремено оптужио Трампове противнике у САД за ометање напретка у питањима о којима је разговорао са шефом Беле куће, преноси АП.

"Наивно је мислити да проблеми могу да буду решени за неколико сати. Али, то нико и није очекивао", рекао је Владимир Путин у обраћању руским дипломатама у Москви.

Наводи се да је руски лидер похвалио Трампове посредничке напоре у Северној Кореји, али је и напао његову одлуку да се повуче из међународног споразума којим се умањују нуклеарне активности Ирана.

АП наводи да је Путин отворено напао Европу и НАТО којим доминирају САД, рекавши да ће Русија узвратити "једнаким одговором" на успостављање НАТО база у близини граница Русије и друге "агресивне кораке", али није објаснио на шта притом мисли.

Путин је у обраћању руским дипломатама у Москви оценио да су односи САД и Русије "на одређене начине гори него током Хладног рата", али да је састанак одржан у понедељак њему и Трампу омогућио да крену "путем позитивне промене".

"Видећемо како ће се ствари даље развијати" поручио је Путин.

Изнео је забринутост због "снага" у САД које није именовао, рекавши само да оне покушавају да спрече било какво побољшање у односима, пре свега по питању сарадње у Сирији или контроле наоружања.

АП наводи да је у овом првом коментару о самиту Путин инсистирао да Русија остаје "отворена за контакте са САД".

Агенција подсећа да се Трамп по повратку у САД нашао на мети критика домаће јавности везаним за самит.

Путин је упозорио и на опасности које би могле да уследе ако Москва и Вашингтон не успеју да поправе односе, подсетивши да ће споразум о смањењу стратешког наоружања СТАРТ истећи за годину и по уколико рад на његовом продужењу не започне одмах, преноси Ројтерс.

"Пројекти са Европом немају политичку позадину"

Руско-европски пројекти, укључујући и "Северни ток 2", су комерцијални и немају никакву политичку позадину, рекао је Владимир Путин.

Путин каже да Русија и Европска унија имају пуно заједничких економских интереса, а да се већ деценијама гради и заједничка транспортна и енергетска инфраструктура.

"Сви ти пословни пројекти које радимо са Европом, укључујући и рецимо 'Северни ток 2' су потпуно комерцијални и економски исплативи. Нема политичке позадине или скривене агенде", поручио је руски председник, преноси Тас.

Председник САД Доналд Трамп је уочи почетка самита НАТО-а у Бриселу 11. јула покренуо снажан јавни напад на Немачку због подршке споразуму са Русијом око изградње гасовода у Балтичком мору, тврдећи да је Берлин "заробљеник Русије" и критикујући немачки неуспех у повећању давања за одбрану, преноси Ројтерс.

Амерички председник је током заједничке прес-конференције са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да је "веома неприкладно" да САД плаћају за европску одбрану од Русије, док Немачка као најбогатија европска земља подржава гасне споразуме са Москвом.

"А од нас се очекује да вас штитимо од Русије", поручио је Трамп Немачкој, за коју тврди да је због гасовода "под потпуном контролом Русије", преноси АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара