Тајмс: Трамп био обавештен о руском мешању пре инаугурације

У извештају у издању од среде, "Њујорк тајмс" открива да је председник САД Доналд Трамп добио широк обим извештаја обавештајних служби о директној улози председника Русије Владимира Путина у мешању те земље у председничке изборе у САД 2016. године.

У извештају се, како је пренео Глас Америке, осветљавају доследни Трампови напори да пребаци фокус са било какве улоге Москве одигране у његовој победи над демократом Хилари Клинтон, укључујући и изјаве у којима је прво одбацивао, а онда прихватио открића америчке обавештајне заједнице после састанка са Путином у понедељак у Хелсинкију.

Тајмс пише да је Трамп први пут сазнао о руским мешањима 6. јануара 2017. године, две недеље пре своје инаугурације, током састанка у Њујорку у Трамп тауеру са тадашњим директором ЦИА Џоном Бренаном, Џејмсом Клапером, тадашњим директором националне обавештајне службе, тадашњим директором ФБИ Џејмсом Комнијем и адмиралом Мајком Роџерсом, тадашњим директором Националне безбедносне агенције.

Високорангирани званичници показали су тада новоизабраном председнику Трампу поверљиве информације према којима је Путин лично наредио хаковање и кампању дезинформисања, укључујући и текстове и мејлове руских војних официра и информације из строго поверљивих извора блиских лично Путину, тврди Тајмс.

Докази су укључивали мејлове украдене од Демократског националног комитета, који су били кључни у одвраћању бирача од Клинтонове.

Али након брифинга, Трамп је издао саопштење ширећи кривицу на "Русију, Кину и многе друге земље и спољне групе".

Трамп је рутински одбацивао истрагу о руским сајбернападима као превару припремљену од демократа и као "лов на вештице" циљане да подрију његово председниковање, преноси Тајмс.

Када је репортер Си-Би-Еса питао: "Да ли је Русија и даље усмерена према САД?" Трамп је рекао "Не" – што је директно супротно изјавама које је само дан раније дао директор националне обавештајне службе Дан Коатс, који је седео на конференцији за новинаре.

У интервјуу за Си-Би-Ес Трамп је лично окривио Путина, али само индиректно, због избора Русије "због тога што је, како је рекао, задужен за своју земљу".

ФБИ агент Ђејмс Комнеи, након званичног брифинга, приватно је известио Трампа о "досијеу стил". Тај извештај бившег британског обавјештајног службеника укључивао је необјављене приче о активностима Трампа током посете Москви, што је он негирао. 

Бела кућа је саопштила синоћ да председник САД Доналд Трамп верује да ће се амерички избори поново наћи на мети Русије и објавила да "претња и даље постоји". 

АП наводи да је ова изјава портпаролке Беле куће Саре Сандерс уследила свега неколико сати након што је Трамп негирао то да се САД и даље налазе на мети Русије, упркос упозорењима које је недавно упутио његов званичник задужен за руковођење тајним службама.

Председник САД Доналд Трамп упитан је, наиме, по окончању састанка његовог кабинета, да ли се САД и даље налазе на мети Русије, на шта је шеф Беле куће кратко одговорио – "не". 

АП наводи да Трамп није рекао ништа више о претњи из Москве, рекавши новинарима само да "ниједан председник није био тако оштар према Русији" и наводећи као примере америчке санкције против Русије и протеривање наводних руских шпијуна из САД. 

Трамп је додао да Путин "то разуме" и да "није срећан због тога". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се