Спорни закон о јеврејској држави ипак усвојен

Израелски парламент усвојио је спорни закон којим се земља дефинише као национална држава јеврејског народа. Критичари упозоравају да су мањине скрајнуте. И америчке јеврејске организације незадовољне су због усвајања овог закона и подсећају да су оснивача Израела градили земљу која је и јеврејска и демократска.

Влада наводи да ће закон, који је усвојен рано јутрос, само потврдити постојећи карактер Израела, а премијер Бењамин Нетанијаху назвао је усвајање закона "историјским тренутком у историји ционизма и историји државе Израел", преноси АП.

"Израел је национална држава јеврејског народа, који поштује индивидуална права свих својих грађана. Понављам, ово је наша држава. Јеврејска држава", истакао је Нетанијаху.

Напоменуо је да у последње време постоје људи који покушавају да је дестабилизују и да тиме дестабилизују темеље постојања и права јеврејског народа.

"Зато смо данас усвојили овај закон. Ово је наша земља. Ово је наш језик. Ово су наша химна и наша застава. Живела држава Израел", поручио је премијер.

Међутим, противници овог закона кажу да се њиме маргинализује арапска мањина у Израелу.

Једна законска клаузула је статус арапског језика спустила са званичног на "специјални", наводи америчка агенција, уз напомену да Арапи чине око 20 одсто становништва Израела.

Закон је усвојен са 62 гласа за и 55 против, док су два члана израелског парламета, Кнесета, била уздржана.

Закон је дефинисан као "основни", што му даје скоро уставни статус, али ће се ипак суочити са изазовом на Врховном суду.

Вишесатна жучна расправа

Политичари су протекле ноћи, током вишесатне жучне расправе, изнели противљење предлогу закона, а шеф Арапске здружене листе Ајман Одех махао је црном заставом током говора у парламенту, упозоривши на последице овог закона.

"Овај закон је зло, црна застава се вијори над њим", рекао је Одех, додавши да ће "данас морати да каже својој деци, као и свој деци палестинско-арапских градова у земљи, да је држава прогласила да их не жели ту".

Како је Одех саопштио, "усвојен је закон о јеврејској надмоћи и тиме нам је поручено да ћемо увек бити грађани другог реда".

Бени Бегин, син бившеф израелског премијера Менахема Бегина, оснивача Нетанијахуове партије Ликуд, уздржао се од гласања, упозоривши на растуће партијско непоштовање људских права.

"Овакву одлуку нисам очекивао од руководства Ликуда", рекао је Бегин.

Америчке јеврејске организације су, такође, изразиле незадовољство и разочарање због усвајања овог закона, упозоривши да је он довео у опасност посвећеност оснивача Израела изградњи земље која је и јеврејска и демократска.

Посланици су у недељу избацили најспорнију одредбу закона којом би се дозволило успостављање "одвојених заједница" и коју су критичари назвали расистичком.

Многи Израелци, укључујући председника Рувена Ривлина и јавног тужиоца, успротивили су се ранијем нацрту закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се