Дечаци напустили болницу на Тајланду, доброг су здравља

Чланови тајландског фудбалског тима који су били заробљени у пећини Там Луанг напустили су болницу у којој су били лечени.

Лекари су саопштили да су дванаест дечака и њихов 25-годишњи тренер генерално доброг здравља, осим што имају мање инфекције, пренео је АП.

Лекар који је процењивао њихово здравље изјавио је да су показали снажан дух с обзиром на то да су били унутар пећине као и да су добили по три килограма и да су им резултати анализе крви добри, пренео је Ројтерс.

Дванаест тајландских дечака и њихов фудбалски тренер испричали су како су провели две недеље у мраку пећине, без хране, пијући само воду.

Они су након изласка из болнице одржали прву конференцију за штампу где су одговарали на питања новинара. Пре изласка пред медије одиграли су фудбал на импровизованом терену у просторији где је одржана конференција.

Дечаци су рекли да су када су угледали рониоце осетили "тренутак чуда". 

"Пили смо само воду", рекао је један од дечака по имену Те. Додао је да је вода са зидова пећине била чиста. 

"Нисам имао снаге. Покушао сам да не размишљам о храни да не бих био још више гладан", додао је млађи дечак Титан.

Испричали су да су мислили на своје родитеље, а један је додао да се плашио да се неће вратити кући и загрлити мајку.

Један од дечака објаснио је да су ушли у пећину јер су хтели да је истраже. Када су видели да вода надолази, схватили су да су заробљени. 

"Морали смо да се поквасимо и пливамо. Сви знамо да пливамо и није истина да не знамо", рекао је дечак Аке и додао да после фудбала одлазе на пливање.

Тренер је објаснио да су у пећини трагали за излазом и да су дечаци покушавали да копају како би пронашли сигурно место. 

Доктор је рекао да су сви дечаци били једнаког здравља и да се о томе ко ће први бити евакуисан одлучивало на лицу места.

Сви дечаци су се извинили својим родитељима које нису обавестили да ће ући у пећину после фудбалског тренинга.

"Знам да ће ме мама казнити", рекао је један од њих упитан шта ће се десити кадa оде кући.

Сви су изразили жаљење због рониоца који је настрадао док је их спасавао.

Према речима тренера, дечаци су осећали да су они одговорни за његову смрт и патњу његове породице.

Тајландска влада одобрила је 45 минута за конференцију за новинаре, а дечацима су постављена пажљиво одабрана питања која су новинари унапред доставили.

Званичници су замолили медије и јавност да поштују приватност дечака након што су спасени, јер би, како су навели, изненадна медијска пажња могла да се одрази на њихово ментално здравље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво