Иран удвостручио залихе уранијума

Директор иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи изјавио је да је Иран обезбедио чак 950 тона залиха уранијума, што је повећање за око 400 тона откако је Техеран 2015. постигао нуклеарни споразум са западним силама.

Салехи је државној телевизији рекао да је Иран увезао око 400 тона уранијума од 2015, чиме је своје залихе, које су до потписивања споразума износиле око 500 тона, повећао на количину од 900 до 950 тона, преноси АП.

То је, истакао је директор иранске нуклеарне еганције, довољно да Иран постигне свој дугогодишњи циљ и набави 190.000 центрифугалних машина за обогаћивање уранијума у будућности.

Нуклеарни споразум ограничава иранско обогаћивање уранијума на 3,67 одсто, што је довољно за употребу у нуклеарној централи, али је далеко испод 90 одсто колико је потребно за израду атомског оружја.

Међутим, откако су се САД у мају повукле из нуклеарног споразума са Техераном, Иран је најавио да ће повећати капацитет обогаћивања уранијума како би на остале потписнике извршио притисак да се држе споразума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво