Иран тужи САД због поновног увођења санкција

Иран је поднео тужбу против САД пред Међународним судом правде у Хагу, због поновног увођења санкција, саопштило је иранско Министарство спољних послова.

"Тужба је поднета 16. јула и предата је писарници Суда", наводи се у саопштењу објављеном на сајту иранског министарства.

"Циљ тужбе је да САД одговорају за поновно незаконито увођење једностраних санкција Ирану. Иран је привржен владавини права, суочен са презиром САД према дипломатији и законским обавезама. Императив је да се супротставимо њиховој навици да крше међународно право", написао је на Твитеру шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф.

Техеран истиче да се тужба односи на америчко кршење међународних обавеза, посебно према америчко-иранском Споразуму о пријатељству из 1955. године, потписан много пре Исламске револуције у Ирану, али на који се и даље позивају у правним споровима Техерана и Вашингтона.

Иран и САД немају дипломатске односе од 1980. године, преноси Дејли мејл.

Пред Међународним судом правде ће се 8. октобра наћи друга иранска тужба против САД, поднета још пре две године, јер је Вашингтон у банкама замрзнуо иранска средства у износу од две милијарде долара. 

Амерички председник Доналд Трамп је у мају повукао САД из нуклеарног споразума са Ираном и најавио поновно увођење санкција. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи