Литија у Русији поводом стогодишњице смрти Романових

Поводом 100 година од смрти руске царске породице Романов, патријарх московски и целе Русије Кирил предводио је литију у Јектеринбургу.

Литија је кренула од места где су Романови убијени, а где се сада налази Црква на крви, до Ганинске јаме, у коју су њихова тела бачена.

У литији је учествовало више хиљада људи, међу којима је било и оних који су допутовали из најудаљенијих делова Русије, али и из Украјине, Белорусије, Велике Британије, САД, Француске, Немачке, пренео је Спутњик.

Патријарх је најпре на тргу пред Црквом на крви одржао литургију заједно са митрополитом кијевским Онуфријем и митрополитом молдавским Владимиром, а потом је литија прешла пут дуг 21 километар до Ганинске јаме.

Цар Николај Други владао је Русијом од 1894. до свргавања у марту 1917. године.

Посмртни остаци руског цара и његове породице поново су сахрањени у Санкт Петербургу 1998. године.

Руска православна црква их је канонизавала као мученике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво