Трамп: Немам велика очекивања од самита са Путином

Одлазим на самит у Хелсинкију са малим очекивањима, изјавио је амерички председник Доналд Трамп, поводом предстојећег састанка са руским председником Владимиром Путином.

"Немам велика очекивања од самита", изјавио је Доланд Трамп у интервјуу за Си-Би-Ес њуз.

Додао је и да "ништа лоше" неће настати из њиховог разговора, те да мисли да је добро да се он и Владимир Путин састану.

"Верујем у састанке. Верујем да је састанак са председником Кимом био добра ствар. Мислим да је састанак са кинеским председником био веома добра ствар. Тако да верујем у састанке са Русијом, Кином, Северном Корејом. Ништа лоше неће проистећи из тога и можда ће нешто добро проистећи", рекао је Трамп.

Oн је такође рекао да није размишљао о томе да пита руског председника Владимира Путина да Американцима испоручи 12 руских држављана, јер САД немају споразум о екстрадицији са Русијом.

Америчка савезна велика порота оптужила је у петак 12 руских обавештајаца да су 2016. године хаковали компјутерску мрежу председничког кандидата демократа Хилари Клинтон и Демократске партије, саопштило је америчко Министарство правде.

"Могао бих. Нисам размишљао о томе. Али сигурно питаћу о томе. Понављам, то се дешавало за време администрације Барака Обаме. Шта год да су радили, радили су током Обамине администрације", рекао је Трамп.

Трамп је истакао и да је Национални одбор Републиканаца има моћне системе за сајбер безбедност, за разлику од демократа.

"Чуо сам да су покушавали да хакују и сајтове Републиканског одбора, али ми имамо много бољу одбрану, па нису успели. Мислим да би Национални одбор демократа требало да се стиди јер је дозволио да буде хакован. Имали су лошу заштиту и зато су могли да буду хаковани", навео је Трамп.

Многи у Вашингтону су сумњичави, демократски сенатори сматрају да Трамп иде неприпремљен и да Путин то може да искористи. Дан уочи тешких разговора, руски председник угостио је многе светске лидере. И они најкритичнији, тешка срца признају да је током фудбалског првенства, Русија показала свету пријатељско лице и поправила свој имиџ.

Неки посматрачи виде предности могућег приближавања две земље. Други су песимисти јер су на дневном реду Сирија, Украјина, санкције, наводно руско мешање у америчке изборе, нукеларни споразуми.

"Русија жели да покаже да је призната на међународној политичкој сцени, не само на Блиском истоку већ и у источној Европи. Питање је како ће Трамп реаговати, јер је под притиском и своје партије да заузме чвршћи став према Русији. Иако жели боље односе са Путином, Трамп је свестан да то није добро за њега", сматра новинар из Вашингтона Брајан Бери.

На улицама Хелсинкија су противници лидера две супер силе, али и њихове присталице.    

Амбасадор САД у Русији: То није самит, то је састанак

Администрација америчког председника Доналда Трампа настоји да умањи очекивања од сутрашњег дугоочекиваног сусрета шефа Беле куће са председником Владимиром Путином у Хелсинкију, наводи Блумберг.

"То није самит. Чуо сам да га називају самитом. То је састанак", изјавио је амбасадор САД у Русији Џон Хантсман у интервјуу за Ен-Би-Си.

Хантсман је такође у данас емитованој емисији Фокс њуз сандеј рекао да очекује да ће "малигна активност" Русије током гласања - укључујући председничке изборе у САД 2016. и Брегзит, бити "један део" агенде састанка Трампа и Путина.

Није први пут да главни град Финске буде домаћин сусрета руских и америчких званичника. Трамп и Путин састаће се у Председничкој палати, здању из 19. века, које је својевремено била резиденција руских царева у Финској. Домаћин самита, фински председник Саули Нинисто имаће билатералне сусрете са оба госта.

Следи сусрет у четири ока - Трампа који је 18 месеци на челу државе и Путина који је на власти 18 година. Амерички председник је већ рекао да нису ни пријатељи ни непријатељи, већ супарници.

Безбедносне мере су на највишем нивоу. Како јављају агенције, обавештајни агенти пажљиво су испланирали маршруте председничких колона, проверили особље и хотеле и ослањају се на специјалну опрему коју не би одбио ни сâм Џејмс Бонд. Током "Дана Д", фински, руски и амерички припадници служби безбедности биће на истом задатку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара