Тајландски дечаци у видео-снимку поручују да су добро

Објављен је видео-снимак на којем недавно спасени тајландски дечаци из болнице поручују да се осећају добро. На снимку који је направљен у петак, а објављен данас на конференцији за новинаре, види се да дечаци и даље носе хируршке маске како не би задобили инфекцију, али лекари најављују да ће их ускоро скинути.

Министар здравља Тајланда Пијасакол Саколсатајатом, који је водио конференцију у болници у Чјанг Рају, очекује да свих 12 дечака и њихов тренер буду отпуштени у четвртак.

"Свих 13 особа је физички снажно. Када је реч о инфекцијама, лекарским прегледима је у првим данима утврђено да неки имају мању упалу плућа, али сада је све у реду", рекао је Пијасакол.

Неколико њих се такође опоравило од мањих инфекција плућа и средњег уха.

Већина дечака снимљена је како седе на болничким креветима, делујући опуштено.

Своје кратке изјаве започели су традиционалним тајландским поздравом рукама склопљеним на грудима, а неки су подигли и два прста у знак победе илли десни палац.

"Здраво, моје име је Бив. Добро сам. Желим да се захвалим свима који су бринули", рекао је 14-годишњи Екарат Вонгсукчан који је подигао обе руке заузевши боксерски победнички став, док се у соби зачуо смех.

Сви дечаци захвалили су се за подршку која им је пружена претходних дана, преноси Ројтерс.

На питање камермана шта воле да једу они одговарају – "благо куване свињске ногице са пиринчом, пржена хрскава свињетина, печена црвена свињетина, суши, шницла".

Адул Самон, 14-годишњи избеглица пореклом из Мијанмара који је један од многих ученика за које се каже да су без домовине, рекао је на тајландском а затим и на енглеском:

"Здраво, ја сам Адул. Сада сам добро. Пуно вам хвала".

Он је можда најпознатији од ових дечака, јер је његово знање енглеског језика било кључно током компликоване операције спасавања.

Министар здравља каже да је ментално здравље дечака данас добро.

"Иако ће за који дан отићи из болнице, они још нису довољно јаки као здраве особе, већ треба да се одмарају и јачају здравље и тело", рекао је министар.

У саопштењу из болнице наводи се да дечаци настављају да се опорављају, али да остају подложни инфективним болестима.

Да би избегли ментални стрес, требало би наредних месец дана да проводе само са породицом и пријатељима, избегавају сусрете са медијима који би могли да изазову симптоме поремећаја и посттрауматски стрес, наводе лекари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво