Кремљ: Нада да је самит први корак ка нормализацији односа

Кремљ се нада да ће предстојећи самит руског и америчког председника, Владимира Путина и Доналда Трампа, бити први корак ка нормализацији односа две земље, изјавио је помоћник руског председника Јури Ушаков. Самит ће бити одржан у жутој Председничкој палати из 19. века у Хелсинкију.

Пред самит, који ће бити одржан у понедељак у Хелсинкију, Ушаков је рекао да се Кремљ нада да ће самит отворити и пут за посету Трампа Москви, односно Путина Вашингтону.

Ниједна страна не очекује да ће једнодневни самит, први између двојице лидера, довести до великог политичког напретка, имајући у виду "оштећено стање америчко-руских односа", који су опали на најнижи ниво од Хладног рата, наводи Ројтерс. 

Али Кремљ, који је дуго тражио да се одржи такав састанак, нада се да ће он бити почетак отопљавања односа, што ће довести до њихове постепене обнове и практичне сарадње двојице лидера у областима од заједничког интереса. 

"Никад се не зна, али хајде да видимо, можда ће бити разговора о конкретним посетама Москви или Вашингтону", рекао је Ушаков обраћајући се новинарима. 

Он је назвао самит Путина и Трампа "главним догађајем лета". 

"Желимо да постоји могућност да ови разговори створе атмосферу, која би нам омогућила да разговарамо о будућим контактима и, нарочито, нормалним контактима у виду посета нашим земљама", истакао је Ушаков. 

Ушаков је рекао да ће самит почети разговорима у четири ока двојице лидера, на којима ће једино бити присутни преводиоци. 

Потом ће се, објаснио је у преговоре укључити чланови обе делегације.

Истовремено ће, додао је, руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарати у Хелсинкију с америчким државним секретаром Мајком Помпеом. 

Ушаков је нагласио да ће у разговорима доминирати Сирија, али ће се на столу наћи и друге кризне теме, као што су Северна Кореја, нуклеарни споразум са Ираном и источна Украјина, наводи Тас. 

Двојица председника, такође, планирају да разговарају о низу економских питања 16. јула у Хелсинкију, укључујући о изградњи гасовода "Северни ток 2", додао је Ушаков.

Нагласио је и да Кремљ на Трампа гледа као на партнера у преговорима. 

"Трамп помиње да гледа Путина као ривала. А ја бих радије рекао да ми гледамо Трампа као партнера у преговорима, за које се надам да имају наставак", поручио је Ушаков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи