"Џонсон и Џонсон" мора да плати одштету због оптужби за рак

Амерички суд је наложио фармацеутско-козметичком гиганту, компанији "Џонсон и Џонсон" (Ј&Ј), да плати 4,7 милијарди долара одштете за 22 жене које су тврдиле да су због употребе његових производа од пудера оболеле од рака јајника.

Порота је у америчкој савезној држави Мисури пресудила да компанија мора платити почетну накнаду од 550 милиона долара и 4,1 милијарду долара одштете, објавио је Би-Би-Си.

Током суђења, које је трајало шест недеља, жене и њихове породице сведочиле су да су оболеле од рака јајника након што су деценијама користиле пудер за бебе и остале производе од пудера.

Њихови адвокати тврде да су у компанији још од 1970. година знали да је њихов пудер загађен азбестом, али нису упозорили потрошаче о ризицима.

У компанији Ј&Ј су те тврдње одбацили, наглашавајући да њихови производи не садрже азбест и да не могу да проузрокују рак.

Из фармацеутског џина истицали су и да је неколико истраживања показало да је пудер сигуран, наглашавајући да је пресуда производ "у основи неправедног поступка" и најавили жалбу.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) наручила је истраживање разних узорака пудера, укључујући и онај компаније Ј&Ј.

Истраживање је спроведено од 2009. до 2010. године и азбест није пронађен ни у једном узроку, пише Би-Би-Си.

Тужилац је рекао суду у Мисурију да су ФДА и Ј&Ј користили погрешну методу испитивања.

Тренутно се против фармацеутског гиганта води девет хиљада судских поступака који се односе на његов познати пудер за бебе, подсећа Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво