Трамп: Нисам критиковао Терезу Меј, она је сјајна жена

Само неколико сати након што је објављено да је критиковао план за Брегзит британске премијерке Терезе Меј, амерички председник Доналд Трамп рекао је да му је "океј" шта год да Британија уради након што изађе из Уније и нагласио да је Тереза Меј "невероватна жена", која ради "фантастичан посао" као британска премијерка.

Обраћајући се на заједничкој конференцији за новинаре са Терезом Меј, Трамп је рекао да је интервју који је синоћ објавио британски таблоид Сан "генерално био у реду", али да су изостављени његови позитивни коментари о Терези Меј, те га је назвао "лажним вестима", пренео је Би-Би-Си.

Трамп је рекао да "није критиковао" премијерку у спорном интервјуу, нагласивши да је много поштује.

"Мислим да је она сјајна жена", рекао је Трамп за Мејову додајући да је имао прилику да је много боље упозна током састанака и дружења у протеклих неколико дана ове недеље.

Трамп је, међутим, поновио да мисли да би Борис Џонсон, који је недавно дао оставку на место шефа дипломатије због "меког Брегзита", био "сјајан премијер", пренео је АП.

Упитан да оцени односе Британије и САД, Трамп је рекао да би им дао "највиши ниво посебности".

Наводи да "му је океј" шта год Британија уради након што изађе из ЕУ, оценивши да је Брегзит "невероватна прилика".

Додаје да је оптужио Европску унију да систематски искоришћава САД када је у питању трговина и истиче да је у вези са Брегзитом британској премијерки Терези Меј сугерисао неке ствари.

У прилично конфузном делу обраћања Мејовој, који се односи на будући споразум Лондона с ЕУ, Трамп је рекао да је премијерки дао сугестију коју, по његовим речима, није лако испунити.

"Погледајте како Европска унија систематски искоришћава САД када је у питању трговина. То је срамота, тако да се не ради о лаким преговорима", рекао је Трамп у Лондону, преноси Ројтерс.

Мејова је додала да је с Трампом разговарала о "амбициозном трговинском споразуму".

У контроверзном интервјуу за Сан, Трамп је оптужио Мејову да је "уништила Брегзит" и додао да би било какав њен покушај да задржи блиске односе са Европском унијом учинио мало вероватним уносан трговински споразум са САД.

Додао је да сматра да би Џонсон био "одличан премијер".

"Он је веома талентован момак, много ми се свиђа. Мислим да би био одличан премијер, мислим да има оно што је потребно", рекао је Трамп.

Амерички председник се осврнуо и на предстојећи сусрет са руским колегом Владимиром Путином истичући да ће са њим разговарати о "значајном смањењу нуклеарног наоружања".

"Ако можемо да урадимо нешто да то значајно смањимо, мислим, идеално би било да га се решимо, можда је то сан, али је свакако тема коју ћу изнети пред њега", рекао је Трамп.

Навео је да је за њега највећи проблем на свету ширење нуклеарног наоружања, пренео је Ројтерс.

Трамп одао почаст Черчилу

Иначе, амерички председник Доналд Трамп одао је данас почаст легату Винстона Черчила.

"Управо овде у Чекверсу премијер Черчил је позвао председника Рузвелта након Перл Харбура. У том страшном рату, амерички и британски војници храбро су пролили своју крв у одбрани домовине и слободе и заједно смо постигли посебну, величанствену победу", рекао је Трамп на конференцији са британском премијерком Терезом Меј, одржаној у Чекверсу, резиденцији из 16. века коју британски премијери користе од 1920. године, преноси АП.

Трамп је у четвртак увече посетио изложбу о Черчилу у Бленхајм палати, грађевини у близини Оксфорда у којој је рођен легендарни британски премијер.

На фотографијама, које је објавила портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сендерс, Трамп је седео у Черчиловој столици у Чекверсу.

Трамп је раније у више наврата хвалио начин на који је Черчил водио државу, а како се наводи, Трамп у свом Овалном кабинету има бисту Черчила коју је ту поставио након инаугурације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи