Други дан НАТО самита, Трамп "прогласио победу"

Оштар тон којим је амерички председник Доналд Трамп разговарао са савезницима првог дана самита НАТО-а у Бриселу није се променио ни данас. Ипак, новинарима је после самита рекао да САД остају чврсто посвећене НАТО-у, иако је "изузетно несрећан" због тога што земље чланице не спроводе договорено. Амерички председник је прогласио "личну победу" зато што је савезнике натерао да се обавежу на већа издвајања за одбрану.

Доналд Трамп је савезнике поново напао због малих издвајања за одбрану и европске трговинске праксе. Током затворене седнице другог дана самита НАТО-а, амерички председник је повисио тон, а посебно је издвојио Немачку, Шпанију и Белгију, рекли су извори агенцији Ројтерс.

Због тога су лидери НАТО-а затражили од земаља које нису чланице Алијансе, Украјине и Грузије, да напусте састанак.

У једном тренутку, Трамп се, кршећи дипломатски протокол, немачкој канцеларки обратио по имену, рекавши: "Ангела, мораш нешто да урадиш по том питању", пренео је неименовани извор.

Трамп је на конференцији за новинаре после састанка рекао да САД остају чврсто посвећене НАТО-у иако је "изузетно несрећан" због тога што земље чланице не испуњавају обећање у вези са издвајањима за одбрану.

Амерички председник је истакао да је својим савезницима рекао да ће бити "веома несрећан" ако чланице не повећају издвајања, пренела је агенција АП.

САД вероватно плаћају 90 одсто трошкова НАТО-а, нагласио је амерички председник.

Истакао је и да су се чланице савеза обавезале да ће повећати своју потрошњу за одбрану, пренео је Би-Би-Си. Трамп тврди да су земље НАТО-а најавиле издвајања већа од два одсто БДП-а на буџет за одбрану.

Упитан на конференцији за новинаре да ли и остаје при претњама о повлачењу из НАТО-а и да ли би то могао да учини без одлуке Конгреса, Трамп је одговорио: "Мислим да бих вероватно могао, али то није потребно", пренео је АП.

Поједини медији су претходно јавили да је Трамп током другог дана самита НАТО-а припретио да ће се САД повући из војне алијансе због спора око улагања у одбрану.

Трамп је на конференцији за новинаре прокоментарисао и односе САД са Ираном. Амерички председник је уверен да ће једног дана тензије попустити и каже да очекује позив из Техерана.

Оценио је да се Техеран сада према Вашингтону односи са много више поштовања, откад су се САД повукле из нуклеарног споразума, преноси Ројтерс.

Трамп је рекао и да зна да Иран има пуно проблема и да им се економија урушава.

Коментари савезника 

Канцеларка Ангела Меркел рекла је новинарима после састанка да су на самиту све чланице исказале потпуну посвећеност Алијанси.

Потврдила је да је Доналд Трамп поново покренуо питање боље расподеле терета међу земљама чланицама и да су сви ставили до знања да су "на том путу".

"Овај самит је био веома интензиван", прокоментарисала је немачка канцеларка.

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће Француска испунити договорено, да се два одсто БДП-а троши на одбрану до 2024. године.

Макрон је нагласио да је кохезија у оквиру НАТО-а могућа једино ако се терет подели "поштено", пренела је агенција Ројтерс.

Поред САД, које троше око 3,5 одсто БДП-а на одбрану, једино су Велика Британија, Пољска, Грчка и Естонија испуниле постављени циљ о издвајањима за одбрану. Француска за одбрану издваја око 1,8 одсто БДП-а.

Председница Литваније Далија Грибаускајте рекла је новинарима да Трамп ниједног тренутка није запретио да ће САД напустити НАТО.

Упитана да ли је нешто што је Трамп рекао могло бити протумачено као наговештај иступања из Алијансе, Грибаускајте је одговорила: "Не бих то тако протумачила."

"НАТО снажнији него пре самита"

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је да је позив Доналда Трампа савезницима да троше више на одбрану "учинио НАТО снажнијим", преноси Ројтерс.

Новинари су затражили да Столтенберг прокоментарише незваничне информације да је на састанку иза затворених врата Трамп запретио да ће САД "кренути саме" уколико остале чланице Алијансе не повећају издвајања за одбрану до јануара наредне године.

"Имали смо веома искрену и отворену дискусију. Та дискусија је учинила НАТО снажнијим. Створила је осећај хитности. Овaкo отворена дискусија јасно je ставила до знања да ћемо удвостручити напоре, али показује и да је јасна порука председника Трампа имала утицаја", одговорио је Столтенберг.

У изјави Си-Ен-Ену Столтенберг је потврдио да су се чланице НАТО-а обавезале да повећају издвајања за одбрану на два одсто БДП-а. Није, међутим, потврдио да је договорено да у будућности та издвајања достигну и четири одсто.

Поред веома оштрог тона током оба дана самита, амерички председник је, у свом стилу, савезнике из Алијансе напао и на "Твитеру".

Упитан да прокоментарише Трампове коментаре на Твитеру, Емануел Макрон је рекао: "Дебате су имале другачији тон. Биле су одржане уз поштовање", пренела је агенција Ројтерс.

Амерички председник је из Брисела отпутовао у Лондон, у прву званичну посету Уједињеном Краљевству.

Британска премијерка Тереза Меј је новинарима у Бриселу рекла да њен нови предлог о Брегзиту испуњава оно за шта су Британци гласали.

Мејова је тако реаговала на Трампову изјаву да није сигуран да ли је британска премијерка кренула другачијим путем од онога што жели народ, преноси Ројтерс.

"Ми сада испуњавамо оно што је британски народ изгласао. То је оно што чини наш предлог", рекла је Мејова новинарима замољена да прокоментарише Трампову оцену.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво