Преживљавање девет дана у тами, уз капи воде и медитацију

Група од 12 тајландских дечака и њихов тренер провели су, пре доласка спасилачких тимова, девет дана у тами пећине, пијући капи воде са зидова пећине, једући комадиће рођенданског колача и уз медитацију преживљавали уз наду да ће бити пронађени и спасени.

Напор њиховог тренера, чији је надимак Аке, јесте оно што их је одржало јаким и смиреним током 17 дана проведених у поплављеној тајландској пећини, пише Би-Би-Си.

Аке је бивши будистички монах, те је у пећини учио дечаке медитацији како би се изборили са стресном ситуацијом.

Командант тајландских "Фока", контраадмирал Арпакорн Јуконгкаев, наводи да је Аке технике медитације користио не само да умири дечаке већ и да они "што је мање могуће" користе ваздух у пећини.

Командант "Фока" испричао је да је "нада постала реалност" када је кренуло успешно спасавање 12 дечака и тренера из пећине Там Луанг.

"Имали смо малу наду да су можда живи, али смо то морали да урадимо, једноставно смо морали да идемо напред", рекао је контраадмирал.

Додаје да је мисија била веома ризична јер је роњење било у условима које нико раније није видео.

Током акције спасавања погинуо је бивши тајландски морнарички ронилац Саман Гунан, за којег је командант "Фока" рекао да је веома пожртвован и да је његова жртва веома часна.

"Људи на Тајланду, а и широм света веома га поштују. Ми нисмо хероји. Радимо само оно што је у нашој моћи, али једна ствар коју не можемо да урадимо је да изневеримо људе", закључио је Јуконгкаев.

У тродневној акцији спасавања, најпре су у недељу извучена напоље четири дечака, потом у понедељак четири и на крају, у уторак, преостала четири дечака и њихов тренер.

Свих 13 преживелих налазе се у болници у граду Чијанг Рај под надзором тима лекара и успешно се опорављају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво