Дан након оставки – британска штампа о преписки Џонсона и Мејове

Штампа у Британији данас анализира дан када су пљуштале оставке због заокрета владе ка меком Брегзиту. Десничарска штампа жали, а левичарска слави оставку Бориса Џонсона.

Сви медији објављују преписку између сада већ бившег шефа дипломатије и премијерке Терезе Меј.

Борис Џонсон у писму наводи: "Сан умире угушен сумњом у себе. Одлагали смо кључне одлуке, укључујући и припреме за Брегзит без договора. Срљамо у статус колоније. Понашамо се као војска која претходницу шаље у битку док се над њом вијоре беле заставе."

Мејова одговара да предлог владе поштује референдумску одлуку. "То значи да ћемо преузети контролу над границама и ставити тачку на слободу кретања, овлашћења Европског суда правде над Великом Британијом и слање огромних количина новца пореских обвезника Европској унији", навела је Мејова.

Но, иако на климавим ногама Тереза Меј наставља са послом. За преговарачким столом са Бриселом једног "брегзитовца" заменио је други – министар правде Доминик Раб, носилац црног појаса у каратеу и политичка звезда у успону, који би, како је то предвидео још премијер Камерон, могао да се заустави у улици Даунинг број 10.

У улогу новог шефа дипломатије, а самим тим и једног од домаћина западнобалканског самита, из фотеље министра здравља ускочио Џереми Хант – човек сваког торијевског кабинета још од 2010.

Део мог посла је јака самоуверена Британија, глобална Британија и зато је ова недеља пуна великих догађаја као што су самит НАТО-а, посета председника Трампа и самит Западног Балкана.

На игру музичких столица у британском кабинету реаговала је у фунта стабилизацијом после јучерашњег наглог пада због оставке Бориса Џонсона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи