Могућ бојкот француских производа у Кини

Француска ће сносити последице због сусрета председника Николе Саркозија са Далај Ламом, пишу кинеске новине и додају да "арогантни фанцуски председник" може једино себе да криви уколико дође до пада продаје француских производа у Кини.

Француска треба да очекује последице због сусрета Николе Саркозија и Далај Ламе због кога је Пекинг снажно протествовао, пишу кинески листови дан после разговора тибетанског духовног вође и француског председника у Пољској.

Ови листови, сви под контролом државе, који у Далај Лами виде опасног сепаратисту, очекују пад продаје француских производа у Кини, подсећајући на бојкот који се десио пролетос.

"Неминовно, доћи ће до плаћања цене због провокације која се тиче тако важног питања као што је национално једниство Кине и њени витални интереси", упозоравају у једном јавном коментару "Народне дневне новине", орган комунистичке партије Кине.

"Чајна дејли" наводи да "арогантни фанцуски председник" може једино себе да криви уколико дође до пада продаје француских производа у Кини.

"Влада може одређивати цене "ербаса" или "боинга". Али не може натерати купце да купују робне марке према којима имају негативне сентименте, пише овај дневни лист на енглеском језику.

Лист наводи да је после сусрета у Пољској Саркози постао једини европски лидер који се током свог председавања ЕУ састао са Далај Ламом.

"Саркози није озбиљно схватио упозорења" 

Француски председник Никола Саркози, чија држава председава ЕУ, састао се јуче у Пољској са Далај Ламом, коме је поручио да Европа дели забринутост тибетанског духовног вође када је реч о ситуацији у његовој домовини.

Кинеско Министарство спољних послова је саопштило да је деловање Француске, уплитање у унутрашње ствари Кине и да је озбиљно повредило осећања кинеског народа.

Крајем новембра Пекинг је учинио необичан гест отказујући самит ЕУ - Кина предвиђен за 1. децембар у Лиону, да би тако изразио своје незадовољсто због најављеног сусрета.

"Глобал тајмс" оптужује Саркозија да није довољно озбиљно схватио упозорења Кине.

"Он је сигурно заборавио дипломатске штете из 1991. године. Кина је тада прекинула неколико програма сарадње", подсећа лист.

У децембру 1992. године због испоруке борбених авиона "мираж" Тајвану, Кина је дала месец дана Француској да затвори свој конзулат за ширење економске сарадње у кантону на југу Кине и забранила управи кантона да позива француске компанија да учествују у изградњи метроа.

На пролеће је "Карфур", симбол француског присуства у Кини био мета бојкота после проласка олимписког пламена кроз Париз који је обилежен про-тибетанским демонстрацијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво