Нови сукоби нарко картела у Мексику

Готово 20 људи погинуло у рату нарко картела у Мексику. Од почетка ове године страдало укупно 4.500 људи. Председник Калдерон мобилисао 40.000 војника за рат против мафије.

У нападу карактеристичном за картеле, један командос убио је у недељу шест људи у бару у центру Сјудад Хуареса близу границе са САД, где су пронађена тела једне жене и једног мушкарца.

Тела другог пара су пронађена на улици, а тело једног мушкарца на терену за бејзбол.

У рату трговаца наркотицима од почетка ове године погинуло је 4.500 људи, од којих 1.400 само у Сјудад Хуаресу.

Више од 36.000 полицајаца и војника распоређено је широм земље, нарочито на северу, како би угушило тај талас насиља без преседана.

С друге стране, најмање један војник и девет припадника једне наоружане групе погинуло је у сукобу у Гереру на југу Мексика, саопштило је министарство полиције.

Четири припадника те групе су ухапшена након сукоба у којем су један војник и један полицајац рањени, додаје мексичка полиција.

Мафија прети председнику Калдерону

Мексичка Влада је у одлучну борбу против трговаца дрогом ушла са озбиљним ризиком јер су шефови картела до сада наредили атентате великог броја службеника који су се ангажовали у овој кампањи.

Иако је кампања утицала на смањење трговине наркотицима она је довела до пораста броја погинулих у међусобним сукобима картела као и у њиховим окршајима са полицијом, војском и локалним властима.

Мексички председник Фелипе Калдерон је рекао да је примио бројне претње од када је започео овај пројекат, који сад већ траје близу две године.

Неименовани званичник америчког Стејт дипартмента каже да је велики терет на леђима Калдеронове администрације и да због тога мексичке власти имају подршку Америке, јер дрога, киднаповање и други видови организованог криминала представљају велику претњу стабилности региона.

САД припремају помоћ Мексику од 400 милиона долара за обуку специјалних јединица, куповину хеликоптера и друге опреме за борбу против нарко картела.

Иако влада тврди да има бројне успехе у хапшењима неколико главних кријумчара дроге, досадашњи одговор картела на те мере био је пораст насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи