Још један случај тровања новичоком у Британији

Мушкарац и жена који су пронађени у несвесном стању у Ејмзберију били су изложени новичоку, нервном агенсу којим је недалеко од тог места у марту отрован и бивши руски шпијун Сергеј Скрипаљ, саопштила је британска полиција. Најновији случај није напад, већ контаминација, наводе у британској влади. Отровани пар је у критичном стању. Руско Министарство спољних послова позвало британску премијерку да оконча "интриге и игре са хемијским агенсима".

Британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид изјавио је да је супстанца која је отровала двоје Британаца идентификована као нервни агенс "новичок", који је коришћен и за покушај убиства бившег руског агента и његове ћерке у марту, јавио је Ројтерс.

Џавид је рекао да је вероватно да су њих двоје дошли у контакт са тим агенсом али на неком другом месту, а не тамо где су отровани Јулија и њен отац Сергеј Скрипаљ.

Рекао је и да за сада није могуће утврдити да ли је нервни агенс из исте серије "новичока".

"Идентификовали смо исти нервни агенс какав је отровао Јулију и Сергеја Скрипаља", рекао је Џавид у парламенту.

Додао је да ће Британија предузети даље акције уколико се утврди да је Русија умешана у најновије тровање.

"Свет гледа Русију не само због светског првенства у фудбалу. Време је да Русија каже шта се десило. Потпуно је неприхватљиво да наши људи намерно или случајно буду мете, или да наше улице, паркови, градови буду место за складиштење отрова", нагласио је Џавид.

Заменик британског министра унутрашњих послова Бен Валис изјавио је у интервјуу за Би-Би-Си Радио 4 да, према прелиминарним подацима, Русија није укључена у инцидент тровања у Ејмсберију.

Две особе које су током викенда хоспитализоване у месту Ејмсбери у Великој Британији дошле су у контакт са супстанцом новичок, али нису биле мета напада, изјавио је Валис.

"Ти људи нису повезани са Скрипаљевима. Ово није био напад, већ мислим да је била контаминација новичоком", навео је заменик британског министра.

Премијерка Тереза Меј је изјавила да је веома узнемирујуће што су још две особе у Великој Британији биле изложене "новичоку".

"Знам да ће полиција током истраге преврнути сваки камен како би утврдили шта се догодило", поручила је премијерка Тереза Меј.

Влада у Лондону о инциденту је одмах обавестила Организацију за забрану хемијског оружја, а од руских власти затражила детаље о забрањеном нервном агенсу.

Медицински стручњаци упозорили су људе који су се нашли у истој области где и отровани пар да би требало да предузму мере предострожности и оперу одећу.

Како преноси Би-Би-Си, пар је у критичном стању. Верује се да су у питању Чарли Роули (45) и Дон Старџис (44), који су пронађени у суботу у бесвесном стању, додаје Би-Би-Си.

Захарова: Британска влада ће једног дана морати да се извини

Руско Министарство спољних послова позвало је британску премијерку Терезу Меј да оконча "интриге и игре са хемијским агенсима".

Портпаролка руског Министарства Марија Захарова је, уз то, позвала Лондон да омогући Русији да заједно са британским истражитељима учествује у истрази о тровању бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке, преноси АП.

"Ова (британска) влада, а посебно њено руководство, мораће једног дана да се извини Русији и међународној заједници", рекла је Захарова новинарима.

Заменик председника руске државне Думе Сергеј Железњак рекао је претходно за државну телевизију да нови случај тровања у Британији личи на покушај да се поквари позитивна перцепција Русије међу енглеским навијачима на Фудбалском првенству у Русији, преноси Ројтерс.

Железњак је рекао да Британији треба "изазивање хистерије" како би се скренула пажња са онога што раде њене обавештајне службе.

Кремљ је саопштио данас да је одавно понудио Британији помоћ око истраживања напада нервним агенсом на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију, али да је био одбијен.

Kремљ је описао вести о још једном нападу као узнемирујуће, пренео је Тас.

Ејмзбери, на југу Енглеске, налази се на само 13 километара од Солсберија где су 4. марта пронађени Скрипаљ и његова ћерка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво