Масовна молитва у подножју Арафата

Више од два милиона муслимана окупило се у подножју брда Арафат, 15 километара источно од светог града Меке, у јеку ходочашћа, да би молили Бога за опроштај.

Окупљени ходочасници, који су поставили више хиљада шатора у долини Арафат, молиће се до заласка сунца.

Муслимани моле у долини Арафат за опрост и добробит сопствену као и све муслиманске браће. Ходочасници ће ноћас отићи до Муздалифе да сакупљају камење којим ће током наредна три дана гађати зидове који симболизују ђавола на мосту Џамарат.

Неки ходочасници су рекли да ће се молити и за окончање глобалне финансијске кризе.

Велики муфтија Саудијске Арабије, шеик Абдул-Азиз Ал ал-Шеик изјавио је да је одступање од исламског шеријатског закона узрок глобалне финансијске кризе и других проблема.

Како је приказала иранска државна телевизија, упркос забрани политичких активности током ходочашћа, ајатолах Мохамад Мохамади Рејшари, шеф иранске мисије на ходочашћу, одржао је у долини Арафат говор једној групи ходочасника који су узвикивали "Смрт Америци" и "Смрт Израелу".

За сада Саудијска Арабија није пријавила ниједан озбиљнији проблем током ходочашћа сличан онима које су се дешавале ранијих година - пожари, рушење хотела, сукоби полицајаца са демонстрантима и смртоносни стампеди.

Ходочашће у Меки започело је јуче. До сада је у свети град Меку стигло више од два милиона ходочасника, и то преко 1,7 милиона из иностранства и најмање 500.000 из Саудијске Арабије.

Строге мере обезбеђења 

Градске власти увеле су строге мере обезбеђења како би се спречили напади екстремиста или стампедо, у којима је претходних година погинуо велики број ходочасника.

Протекле године су уведене измене како би се избегли људска стампеда који настају када маса ходочасника наиђе на сужења, на пример на уласку у Велику џамију или на мост Џамарат.

Најгори случај стампеда десио се јануара 2006. године када су под налетом масе ходочасника прегажена 362 човека.

Исламски ходочасници прелазе пут који је пророк Мухамед прешао пре 14 векова након што је уклонио паганске идоле из Меке, његовог родног града и позвао народ да приђе новој вери која данас окупља више од милијарду људи широм света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи