Сиријска влада позвала грађане да се врате кући

Након што су велики делови земље, који су били под контролом терориста, ослобођени, сиријска влада позвала је грађане, који су због ратних дејстава напустили своје домове, да се врате кућама. Хјуман рајтс воч наводи да је Сиријцима, који раде на откривању масовних гробица у подручју које је некад било под контролом такозване Исламске државе, потребна помоћ.

Како преноси Раша тудеј позивајући се на сиријску агенцију САНА, ситуација се променила након ослобађања делова земље које су држали терористи, а које су сада ослободиле владине снаге у сарадњи са савезницима или кроз процес помирења.

Многе интерно расељене особе вратилле су се у своја подручја, а влада поручује да је одговорна за њихову безбедност и обећава да ће им пружити све могуће услуге, наводи се у саопштењу владе.

У Дамаску, иначе, очекују помоћ страних хуманитарних организација и међународне заједнице како би се сиријски грађани вратили у своју земљу.

"Сиријцима који откривају масовне гробнице, потребна помоћ"

Међународна невладина организација Хјуман рајтс воч наводи да је Сиријцима, који раде на откривању масовних гробица у подручју које је некад било под контролом такозване Исламске државе, потребна помоћ да сачувају доказе, идентификују посмртне остатке и осветле ужасе које су починили екстремисти.

У саопштењу организације наводи се да хиљаде тела цивила, које су убили екстремисти, становника који су страдали у ваздушним нападима коалиције предвођене САД и припадника Исламске државе, тек треба да буде извучено из неколико масовних гровница у и око Раке, некадашње дефакто престонице Исламске државе.

Хјуман рајтс воч, са седиштем у Њујорку, стога је у најновијем извештају упутио позив за помоћ, пренео је АП.

Како наводи, локални чланови Градског савета Раке, управног тела који су успоставиле снаге које подржавају САД, а предводе Курди, покушавају да се изборе са "логистичким изазовима прикупљања и организовања информација" о пронађеним телима и проследе их породицама, које трагају за својим несталим или убијеним члановима.

Хјуман рајтс воч истиче и да је идентификовање несталих и очување доказа због евентуелних кривичних гоњења кључно за будућност Сирије.

"Град Рака има најмање девет масовних гробница, а процењује се да у свакој има на десетине, ако не и на стотине тела, што ексхумације чини тешким задатком", рекла је вршилац дужности директора за хитне ситуације у Хјуман рајтс вочу Пријанка Мотапарти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи