Ирска свињетина затрована диоксином

Ирска влада апеловала да се са тржишта повуку сви производи од домаћег свињског меса јер су затровани канцерогеним диоксином. Извор тровања - загађена сточна храна. Ниво диоксина у месу и до двесто пута већи од дозвољеног.

Ирска влада наредила је представницима прехрамбене индустрије да са тржишта повуку све прерађевине од свињског меса домаће производње, због затрованости канцерогеним диоксином, јављају светске новинске агенције.

Према саопштењу ирске владе, тестови су показали да је обим диоксина у неким производима, свињском месу и месним прерађевинама, премашио чак двеста пута здравствено безбедни ниво који је установљен на граници од 80 јединица.

За тако велику контаминацију диоксином, према мишљењу владе, крива је затрована сточна храна (крмиво) од једног добављача.

"Сточну храну од тог добављача узимао је веома мали број фарми свиња", изјавио је ирски министар здравља Брендан Смит.

Прелиминарни докази, према саопштењу владе, наговештавају да су проблеми са затрованошћу свињског меса диоксином почели још у септембру ове године.

Због тога је Ирски уред за безбедност хране (ФСАИ) наредио да се са тржишта морају повући сви производи од свињског меса произведени од првог септембра до данас.

Упозорења стручњака 

Портпарол ФСАИ Ален О'Рајли је навео да диоксин у надпросечним количинама могу да садрже не само саламе и шунке, већ и дубоко замрзнути производи у којима има свињског меса, као што је, на пример, пица.

Прехрамбени производи са тако затрованим месом морају бити уништени, упркос томе што је количина токсичних материја у њима изузетно мала.

Председник ирског савеза фармера Педриг Волш је навео да ће на тржиште веома брзо бити испоручене свеже прерађевине од свињског меса са фарми које нису погођене овим тровањем.

"Очекујем да ће већ од половине ове седмице у продаји за потрошаче бити потпуно безбедно свињско месо", најавио је Волш.

Ирска је раније извозила свињско месо у вредности од 368 милиона евра, а половина је била намењена тржишту Велике Британије, док су веће количине испоручене су и Немачкој, као и Јапану, Русији, Француској и САД.

Неки научници верују да су диоксини једни од најтоксичнијих компоненти које је направио човек, указујући да они представљају нежељене нуспродукте формиране током хемијских процеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара