РСЕ: Добровољци из Србије под истрагом тужилаштва Украјине

Пред Генералним тужилаштвом у Украјини води се истрага у вези са наводним учешћем шесторице држављана Србије у сукобима у источној Украјини на страни проруских снага, стоји у документу који је "Радију Слободна Европа" доставило Генерално тужилаштво Украјине.

Држављани Србије обухваћени су истражним поступком због извођења напада на украјинске снаге у областима Доњецк и Лугањск на страни, како преноси РСЕ, "проруских сепаратиста" као део екстремне десничарске организације "Unité Continentale".

"Утврђено је да је од јула 2014. године у агресивна борбена дејства против Украјине на подручју Доњецке и Лугањске области у саставу нелегалних оружаних формација створених од стране Руске Федерације и њој подређених, укључено 54 страна лица, чланова организације 'Unité Continentale': шест држављана Србије – Зоран Кљајић, Стеван Милошевић, Стефан Ћелави, Иван Мачкић, Почуча, Радомир Живковић, Братислав", наводи се у документу, преноси РСЕ.

Међу овa 54 лица, како се додаје, налази се 21 држављанин Италије, 11 држављана Француске, 10 држављана Шпаније, два држављанина Финске и Чешке, и по један држављанин Молдавије, Белорусије, Летоније и САД.

Припадници поменуте организације "системски пролазе војну обуку у базама у граду Ростов на Дону у Руској Федерацији", стоји у документу, а "организација 'Unité Continentale' одржава сталне контакте са лидерима руске невладине организације Међународни евроазијски покрет".

У вези са овим случајем Генерално тужилаштво Украјине се прошле године обратило надлежним органима САД, Француске, Шпаније, Италије, Молдавије, Финске, Чешке Републике и Србије и затражило спровођење одговарајућих поступака према наведеним особама и неопходна документа која се односе на њих.

Србија, тврди РСЕ, на тај захтев није одговорила.

Радио наводи и да се овим поводом обратио Министарству унутрашњих послова Србије и Безбедносно-информативној агенцији, на чији одговор се и даље чека.

Србија је октобра 2014. усвојила измене Кривичног законика, које предвиђају затворске казне до десет година за све који се боре на страним ратиштима или организују и врбују грађане Србије да донесу такву одлуку.

Таквим законским решењем држава се јасно оградила од оних који су одлазили да ратују за стране војне и паравојне формације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво