Тајани: Последња шанса ЕУ да реши мигрантску кризу

Председник Европског парламента Антонио Тајани је, уочи самита Европске уније, упозорио да Европи понестаје времена да се сложи око "праведније и ефикасније" мигрантске политике.

"Наши грађани више нису вољни да прихвате немоћну Европу", написао је Антонио Тајани за Велт, дан након неформалног мини самита ЕУ у Бриселу на коме, како наводи Политико није дошло до помака о миграционој политици.

Тајани сматра да ЕУ мора да реформише своју миграциону политику и постара се да азил добију они који беже од прогона и рата, да тражиоце азила равномерно распореди по Европској унији путем "аутоматске и обавезне" процедуре, као и да заузме чврст став "против оних који немају право да уђу или остану у Европи", преноси Политико.

Наводи да, поред нове миграционе стратегије, Европа мора да ојача своје спољне границе и позабави се иницијаторима масовних миграција из северне Африке.

Како би се ово остварило, Тајани каже да је неопходна инвестиција од макар шест милијарди евра да би се затворила Средоземна мигрантска рута и повећала сарадња са државама као што су – Мауританија, Мали, Чад, Тунис, Мароко, Алжир и Либија.

"На овај начин, само они којима је заштита додељена у оквиру програма о пресељавању који води Агенција за избеглице Уједињених нација би били безбедно пресељени и на праведан начин распоређени у државама ЕУ, као што је већ случај у – Турској, Јордану и Либану", пише Тајани.

Инсистира да ЕУ обезбеди новчцана средства за "маршалски план за Африку", рекавши да ЕУ мора да инвестира 500 милијарди евра у наредних десет година како би се изборила са узроцима миграција.

"Без кредибилне европске стратегије, сви ће наставити да се понашају по своме", написао је Тајани у свом тексту, упозоривши да ће "национализација" мигрантски политика значити "крај Шенгенског споразума" и "европског сна".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво