Становништво Западне Европе расте на штету Источне

Становништво Западне Европе значајно расте захваљујући миграцији, док Источна Европа има проблема са демографијом због одласка грађана, указују научници Аустријске академије наука и бечког центра "Витгенштајн".

Бечки научници анализирали су развој становништва у Европи између 1990. и 2017, узимајући у обзир природни демографски развој и миграције.

Дошли су до закључка да у Европи свега неколико стотина километара раздваја подручја снажног раста становништва и "алармирајућег демографског пада".

На два супротстављена "пола" налазе се Ирска са растом од 36 одсто, пре свега захваљујући природном демографском развоју, и Босна и Херцеговина са највећим смањењем становништва од 22 одсто проузрокованим емиграцијом.

Остале земље са највећим растом становништва су Швајцарска, са растом од 26 одсто, пре свега због усељавања, Норвешка са 24 одсто (како природним растом, тако и захваљујући миграцији), Шпанија са 20 одсто (миграција), Француска са 18 одсто (мање миграција, више природни раст) и Шведска са 17 процената (претежно захваљујући миграцији).

Аустрија се са плусом од 15 одсто налази у западноевропској средини, при чему је раст становништва проузрокован пре свега миграцијом (13 одсто).

Када је реч о Немачкој, научници су дошли до неочекиваног податка да је на једној страни то једина западноевропска земља са јасним природним падом броја становништва (минус четири одсто), уз миграциони раст од девет одсто, што је мање од других земаља.

На другој страни, Бугарска, Летонија, Литванија, Молдавија, БиХ и тзв. Косово од 1990. бележе смањење становништва за више од 20 одсто, наводи се у анализи Аустријске академије.

Раст је бележен само у Словенији и Словачкој са по три одсто.

Смањење становништва у Источној Европи је готово у свим земљама проузроковано миграцијом.

"Миграциона кретања су у међувремену постала главни фактор који стоји иза раста или смањења становништва у Европи", констатује демогаф Аустријске академије наука Томас Соботка.

Указује се да се фертилитет у Источној Европи у скоријој прошлости све мање разликује од западноевропских земаља, и да су сада миграциона кретања та која деле континент на два дела.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи