АП: ЕУ преживела искрен разговор о мигрантима, поменут Балкан

Лидери 16 од 28 држава чланица ЕУ који су се одазвали позиву председника Европске комисије Жан Клода Јункера да присуствују мини-самиту у Бриселу, према оцени АП, преживели су "искрене разговоре" на овом хитном састанку о имиграцији.

Америчка агенција наводи да је мини-самит закључен под обландом заједничког циља док се Европска унија спрема за седмицу која би потенцијално могла да буде од животног значаја по њено јединство, пошто се у четвртак одржава самит на којем ће учествовати све земље чланице ЕУ.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је на самиту 16 земаља ЕУ створено "много добре воље" за разговоре о неслагањима унутар Уније која се тичу миграција.

Меркелова је рекла да су се учесници самита сложили да спољне границе Европе треба да буду боље заштићене како би се спречило да их људи илегално прелазе и нагласила да би "све земље требало да поделе терет" у вези са мигрантима.

АП наводи да су се лидери неколико земаља ЕУ придружили Италији и Француској у подршци идеји формирања центара у Африци, у којима би се проверавали тражиоци азила пре него што би кренули ка Европи.

Наводи се да је премијер Шпаније изјавио да су данашњи разговори били "искрени и отворени", али је додао и да "немамо никакве конкретне последице нити закључке".

Италијански премијер Ђузепе Конте изјавио је да је "одлучно задовољан" састанком у Бриселу.

"Дали смо прави смер актуелној дебати. Видимо се у четвртак", поручио је Конте на Твитеру.

Италија је на мини-самиту представила план којим тврди да су актуелна правила ЕУ повезана за азил застарела и парадоксална и њиме позива земље Уније да прихвате свој део економских миграната који улазе у блок или да добију мање новца од Брисела.

АП подсећа да су четири државе чланице ЕУ из источне Европе одбиле учешће на данашњем састанку, а да Меркеловој и председнику Француске Емануелу Макрону остаје нешто наде да ће успети да окупе свих 28 земаља чланица око заједничког плана за имигранте на предстојећем великом самиту у Бриселу.

"Неки покушавају да искористе ситуацију у Европи да створе политичке тензије и поигравају се страхом. Не смемо да се препустимо томе. Када неко има права на заштиту и азил, ми требало то да омогућимо", поручио је Макрон.

АП наводи да делује да је ЕУ, охрабрена споразумом са Турском којим је број људи који долазе преко те земље смањила за 97 одсто од 2015. године, сада спремна да зелено светло да отварању центара за проверу у Алжиру, Египту, Либији, Мароку, Нигеру и Тунису, а да се разговара и о успостављању центара за прихват миграната у Албанији.

Наводи се да је Макрон рекао да ће "метод који ћемо усвојити" укључивати "директну сарадњу са земљама транзита и порекла које се налазе ван Европске уније".

АП преноси да је Макрон поменуо Либију, коју агенција назива главном одскочном тачком ка Европи, као и друге афричке земље и Балкан.

Француски председник је, приметивши да се број долазака миграната значајно смањио, навео да је у питању "политичка криза коју Европа и Европска унија углавном проживљавају данас".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво