Зимбабве, eксплозија током говора председника

Током обраћања председника Зимбабвеа Емерсона Мнангагве на стадиону у оквиру изборне кампање дошло је до експлозије, у којој, како државни медији преносе, председник није повређен. Мнангагва каже да јe било "тако много покушаја" да га убију у прошлости и да је на то навикао.

Председник Зимбабвеа је евакуисан са места експлозије и налази се у кући у граду Булавајо, где је држао говор уочи избора у јулу, пренела је агенција АП.

Портпарол председништва рекао је да је истрага о том инциденту у току, додајући да је било "више покушаја" атентата на Мнангагву протеклих година.

Мнангагва је данашњу експлозију на стадиону назвао "кукавичким чином", који неће спречити земљу да одржи слободне и мирне изборе наредног месеца.

"Кампања је до сада вођена у слободном и мирном окружењу и ми нећемо дозволити да се овај кукавички чин нађе на нашем путу док се крећемо ка изборима", поручио је Мнангагва на свом налогу на Фејсбуку, преноси Ројтерс.

Председник Зимбабвеа рекао је да је обишао у болници неколико особа повређених у нападу током предизборног митинга, који су државни медији назвали покушајем убиства, наводи АП.

У интервјуу за државну телевизију, Мнангагва је рекао да је до експлозије направе дошло "само неколико инча од мене, али није моје време".

Он је додао да је било "тако много покушаја" да га убију у прошлости и да је на то навикао. "Могу да вас уверим да су ово моји стандардни непријатељи", рекао је Мнангагва.

Полиција истражује експлозију, до које је дошло неколико секунди након што се Мнангагва обратио на окупљенима на стадијуму у граду Булајво и ушао у шатор за ВИП особе, који се налазио одмах до бине.

Мнанагва је постао председник у новембру након што је дугогодишњи лидер Роберт Мугабе поднео оставку под војним притиском.

Избори 30. јуна су први без Мугабеа од стицања независности 1980. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво