Ко је Мерал Акшенер, противкандидаткиња Ердогана?

У Турској ће у недељу бити одржани ванредни председнички и парламентарни избори на којима ће актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган имати чак пет противкандидата за функцију шефа државе, који ће након избора имати значајно шира овлашћења, пошто ће у тој земљи бити уведен председнички систем руковођења државом.

Аналитичари сматрају да ће то бити суочавање Реџепа Тајипа Ердогана са највећим таласом опозиције од своје прве изборне победе 2002. године.

Поред Ердогана на коначној листи кандидата за председника Турске су и Догу Перинцек, Мерал Акшенер, Мухарем Инце, Селахатин Демиртас и Темел Карамолаоглу.

Мерал Акшенер је председница "Добре странке", којој у овом предизборном периоду страни медији посвећују посебну пажњу.

"Председничка кандидаткиња Акшенер иде из града у град и сакупља шарене мараме, познате као 'шамије', од својих присталица", објавио је недавно Си-Ен-Ен и каже да, ако она победи, мараме ће бити изложене на изложби у Цанкаји, бившој председничкој палати у Анкари.

Према турској традицији, наиме, спорови између мушкараца и жена завршавају се када жена баци мараму на под.

Си-Ен-Ен је пренео да Акшенерову појединци у иностранству називају "турском челичном дамом", а код куће је зову Асеном, митолошком женом вучицом која је одбранила турска племена од опасности.

"Неки људи ме зову сестром, али има много младих који ме зову 'Мајка Мерал' и волим да будем мајка", рекла је Акшенерова, која је једина жена кандидат на предстојећим председничким изборима.

Си-Ен-Ен додаје да је њена странка нова на турској политичкој сцени, а да је Акшенерова ветеранка у политици, јер је обављала функцију министарке унутрашњих послова осам месеци и то када је, како се наводи, прљави рат против курдских сепаратиста био на врхунцу и када се ширио талас кршења људских права у Турској.

Када су је испитивали о тим наводима, Акшенерова се побунила тврдећи да нису постојала кршења људских права од владе док је била министарка, пише америчка мрежа и подсећа да је Акшенерова, као и сви кандидати опозиције, обећала да ће променити турски политички систем на стање пре промена које је Ердоган изгласао прошле године на референдуму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво