Извештај УН о Венецуели: Владавина права "практично одсутна"

Снаге безбедности у Венецуели, осумњичене за убиство више стотина демонстраната и наводних криминалаца, уживају имунитет од кривичног гоњења, што указује да је владавина права "практично одсутна у земљи", наводи се у данас објављеном извештају УН.

У извештају се наводи да су владине снаге безбедности извршиле "неоправдана убиства" без икаквих "очитих последица", док владавина права у земљи брзо нестаје, наводи АП. 

Канцеларија УН за људска права саопштила је да ће послати најновији извештај о Венецуели Међународном кривичном суду, чији је тужилац отворио прелиминарну истрагу о наводним кршењима у фебруару ове године. 

У извештају, Канцеларија високог комесара УН за људска права позвала је владу да починиоце приведе правди, наводећи да је шокирана бројем ванпарничних убистава младих током акција против криминала које су спроведене без налога за хапшење у сиромашним крајевима. 

Канцеларија тврди да делује да полицајци Венецуеле, који се терете за око 500 сумњивих убистава, избегавају било какве оптужбе. 

Како наводи, изгледа да су докази у многим случајевима нестали, пренео је АП. 

У извештају се наглашава случај од јануара ове године, када су "полицајац побуњеник" Оскара Перес и још шест особа из његове групе убијене када су покушали да се предају. 

Истражитељи УН кажу да верују да су полицајци убили Переса и остале, а онда уништили доказе, чиме су прекршили основна права, наводи АП.

"Владавина права је практично одсутна у Венецуели. Некажњивост се мора окончати", навео је у извештају шеф УН за људска права Зеид Раад eл Хусеин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи