ЕУ одговара на америчке царине – "прекршена правила фер трговине"

Европска унија увела је царине на америчку робу као одговор на одлуку Вашингтона да се наметну таксе на увоз алуминијума и челика из Европе. Увођење тих царина Европска унија је пријавила Светској трговинској организацији. Kомесарка за трговину Сесилија Малстром рекла је да Унија није желела да дође до такве ситуације, али да једнострана и неоправдана одлука Вашингтона није оставила другу могућност.

Европски одговор Америци подразумева тарифе на америчке производе у вредности од око две милијарде и 800.000 евра.

Списак је дуг, а поред челика, међу артиклима су мотоцикли, сокови, виски, џинс одећа, различити пољопривредни производи.

Већини америчке робе ће сада бити наметнута царина од 25 одсто а чак 50 процената за обућу, неку одећу и машине за веш.

У Бриселу сматрају да је Вашингтон прекршио правила фер трговине.

"Трговина у коју ми верујемо заснована је на правилима – поверењу, поузданом партнерству. Одлука Америке о увођењу царина на европске производа је противна свакој логици и историји. Наш одговор је јасан и одмерен – радимо оно што морамо да бисмо заштитили наше произвођаче. Трагаћемо за новим партнерствима са компанијама које слично размишљају. То за нас има смисла као и за европску привреду", рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Администрација Доналда Трампа је раније увела царине од 25 одсто на челик и 10 одсто на алуминијум који се увозе у Америку, а ступиле су на снагу почетком месеца погодивши, осим Уније, Канаду, Мексико и друге америчке савезнике, као што је Индија.

Због тога су царине на америчке производе најавиле Канада, Мексико и друге земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи