Од Медитерана до Америке – миграције у фокусу

Док се Европска унија спори око имиграната покушавајући да пронађе заједничко решење за њихове проблеме, Представнички дом америчког Конгреса гласао је против закона који предлажу конзервативци, а који подразумева строгу редукцију легалне миграције. Гласање о компромисном закону о имиграцији – наставиће се сутра.

Италијански премијер Ђузепе Конте умало да не отпутује на ванредни недељни самит у Бриселу. Расрдио га је Нацрт саопштења Уније о имиграцији који предвиђа да азиланти буду враћени у прву земљу Уније у коју су ушли, а то је, често, баш Италија.

Ипак, Конте каже да га је немачка канцеларка Ангела Меркел уверила да је дошло до неспоразума, па је нацрт на крају повучен због неслоге око текста.

Њиме није задовољна ни Аустрија која захтева изградњу избегличких центара изван Уније, као ни земље Вишеградске групе: Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка, које неће присуствовати самиту у недељу.

"Сагласили смо се са Аустријом да Европа мора да ојача безбедност својих граница и грађана. Ипак, не слажемо се са квотама за пријем избеглица. Немачкој канцеларки Ангели Меркел поручујем да унутрашњополитички проблеми не треба да воде у паневропску журбу", рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

Како смањити прилив миграната и ограничити кретање потенцијалних азиланата – главно је питање не само на Старом континенту, већ и преко океана. Представнички дом америчког Конгреса одбацио је предлог закона конзервативаца о ограничењу легалне имиграције како би се, бар привремено, заштитила генерација сањара: оних који су као деца илегално населили Америку.

"Тај закон је лош преко сваке мере, јер легитимизује трговину децом. А деца не смеју да постану оруђе којим тргују политичари. Такав закон не сме да прође", рекао је Ал Грин, демократа из Тексаса.

Републиканац из Аризоне Деби Леско каже да ће овим законом финансирати изградњу зида на гранци са Мексиком и друге заштитне структуре. "Запушићемо све постојеће рупе у закону о имиграцији и коначно осигурати јужну границу", рекао је Леско.

Председник Трамп је у међувремену наложио поновно спајање око две хиљаде деце са родитељима притвореним на америчко-мексичкој граници, приликом покушаја да илегално уђу у земљу.

"Морамо да обезбедимо смештај за те малолетнике, тако да буду безбедни. Искрено, када се за њих добро побринемо, треба да их вратимо кући. То је оно што морамо да урадимо", поручио је Трамп-

Док прва дама Америке Меланија Трамп у Тексасу обилази притворне центре за децу имигранте, Пентагон припрема смештај за око 20.000 малишана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи