Шта је Ким обећао Трампу да ће уништити?

Полигон за ракетна тестирања, који је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наводно обећао да ће уништити, велики је објекат у западном делу Северне Кореје који се користи за тестирање ракета дугог домета, изјавио је неименовани амерички званичник.

Председник САД Доналд Трамп рекао је новинарима, после самита са Кимом 12. јуна, да је севернокорејски лидер обећао да ће уништити један од својих ракетних полигона, што би био један од најконкретнијих уступака Северне Кореје на састанку у Сингапуру, а Трамп тада није прецизирао о којој се локацији ради.

Међутим, неименовани амерички званичник рекао је јуче да је реч о полигону Сохае за лансирање сателита на западу земље, рекавши да је Северна Кореја "користила ову локацију за тестирање мотора на течно гориво за своје балистичке ракете дугог домета", преноси Ројтерс.

Полигон о којем је реч први је идентификовао Си-Би-Ес њуз, а иначе је то најновије међу познатим великим постројењима за тестирање ракета Северне Кореје.

Сохае је успостављен 2008. године, а надомак њега се налазе истраживачка постројења за ракетни развој, као и торањ за подршку балистичким ракетама.

Тај полигон је претежно коришћен за тестирање великих мотора "паектусан" за ракете дугог домета као што је "хвасонг-15".

Северна Кореја има и друге објекте за тестирања, али би гашење овог, уколико се реализује, било значајно, указују неки аналитичари, док други сматрају да би затварање тог полигона било пре симболични гест него потез којим би се технички онеспособили ракетни капацитети те земље.

Не зна се, међутим, када би тачно Северна Кореја могла да уништи тај полигон, а уз то, Пјонгјанг није јавно потврдио да је Ким тако нешто обећао, напомиње британска агенција.

Упитан јуче да ли је Северна Кореја ишта урадила у правцу денуклеаризације после самита у Сингапуру, амерички министар одбране Џејмс Матис рекао је новинарима да "не зна ништа о томе".

"То је, заправо, сам крај процеса. Детаљни преговори нису почели. Не бих то очекивао у овом тренутку", изјавио је Матис.

Група за праћење активности Северне Кореје са седиштем у САД, под називом "38 Нортх", саопштила је да је анализа крајем прошле недеље показала да нема знакова било какве активности у правцу уништавања полигона Сохае или било ког другог полигона за ракетне пробе.

Иако је Трамп хвалио самит у Сингапуру као велики успех, скептици су поставили питање да ли је он уопште ишта тамо постигао, с обзиром на то да Пјонгјанг, који је одбио да се једнострано нуклеарно разоружа, није ништа ново опипљиво обећао у заједничкој писаној декларацији, закључује Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво