Обустављене вежбе Јапана за случај ракетног напада Пјонгјанга

Јапан је одлучио да обустави војне вежбе чији је циљ био припрема за евентуални ракетни напад Северне Кореје, а ту одлуку је донео након што је недавни историјски самит председника САД и севернокорејског лидера ублажио тензије, јавила је агенција "Кјодо".

Јапанска агенција је раније пренела да су за ову годину постојали планови за вежбе евакуације у девет префектура.

Неименовани званичник јапанске владе рекао је Ројтерсу да ће у петак издати саопштење у вези са војним вежбама.

Неименовани званичник у Јаити, на северу Јапана, рекао је британској агенцији да је префектура Тошиги, где се тај град налази, обавестила градске власти да је централна влада одлучила да обустави планиране вежбе "узевши у обзир међународну ситуацију".

Кјодо наводи да је још неколико преферектура такође обавештено о одлуци да се вежбе обуставе.

Амерички председник Доналд Трамп састао се са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном у Сингапуру прошле недеље и Ким је тада обећао да ће "радити на потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва", док је Трамп рекао да ће окончати војне вежбе САД и Јужне Кореје, које је назвао "провокативним".

Јапан је тај самит поздравио као први корак ка денуклеаризацији Северне Кореје, али је, такође, саопштио да су вежбе САД и Јужне Кореје кључне за одвраћање севернокорејских претњи.

Пјонгјанг је, иначе, прошле године лансирао две ракете које су прелетеле изнад Јапана, а извео је и шесту нуклеарну пробу.

Токио је своју прву вежбу евакуације спровео у јануару, а мањи јапански градови и села одржали су сличне вежбе након што је Северна Кореја наставила са развијањем својих ракетних и нуклеарних програма наоружања.

Иначе, јапански премијер Шинзо Абе жели да се састане са Кимом како би разговарали о јапанским држављанима које су севернокорејски агенти киднаповали пре више деценија, напомиње Ројтерс.

Наиме 2002. године Северна Кореја је признала да су њени агенти киднаповали 13 Јапанаца током 1970-их и 1980-их година.

Јапан, с друге стране, наводи да је 17 држављана те земље отето, од којих је пет враћено кући.

Абе је то питање поставио као стуб своје политичке каријере и обећао да се неће смирити док сви отети јапански држављани не буду враћени у своју земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво