Си поручио Киму: Заједничким напорима да стабилног Корејског полуострва

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну да ће заједничким напорима две земље Корејско полуострво дефинитивно бити мирно и стабилно.

Како је пренела агенција Синхуа, Си Ђинпинг је то поручио Киму на крају његове дводневне посете Пекингу.

Претходно је Си Ђинпинг севернокорејском лидеру поручио да његов састанак са америчким председником у Сингапуру представља "важан корак ка политичком решавању нуклеарног питања Корејског полуострва". 

Си је навео и да се нада да ће Пјонгјанг и Вашингтон у потпуности применити оно што је договорено у Сингапуру.

Ким Џонг Ун, који борави у дводневној посети Пекингу, захвалио се кинеском председнику на подршци прошлонедељном састанку са Доналдом Трампом.

Ово је трећа посета Ким Џонг Уна Кини ове године, што указује на значајно побољшање односа између две земље, наводи АП.

Севернокорејска агенција КЦНА је известила да је Ким, током банкета, истакао да се односи Пјонгјанга и Пекинга развијају у "специјалне односе без преседана".

Агенција Кјодо извештава да је Ким полетео из Пекинга за Пјонгјанг. 

Кинеска државна ЧТВ приказала је јуче како је кинески председник Си Ђинпинг дочекао севернокројског лидера, уз војне почасти, и са њим разговарао у Великом холу народа у Пекингу.

ЧТВ је известила да је Си рекао Киму да се кроз конкретне напоре релевантних земаља преговори око Корејског полуострва враћају на прави пут и целокупна ситуација се креће ка миру и стабилности.

Истакао је и да ће Кина увек имати конструктивну улогу у том процесу.

Кима и његову супругу Ри Сол Ју дочекали су Си и његова супруга Пенг Лијуан на свечаном банкету.

Експерти су навели да се очекује да ће Ким разговарати са кинеским лидерима о наредним корацима након прошлонедељног самита са америчким председником Доналдом Трампом.

Кимова дводневна посета Пекингу је начин да Кина истакне своју кључну улогу у напорима САД да Северна Кореја напусти свој нуклеарни програм, навела је америчка новинска агенција.

САД се дуго ослањала на Кину да искористи свој утицај на Северну Кореју и доведе је за преговарачки сто, али до посете долази када су везе између Пекинга и Вашингтона на испиту због трговинског спора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво