Трамп брани имиграциону политику – чека се Конгрес

Амерички председник Донлд Трамп наводи да не жели да деца илегалних миграната буду раздвојена од њихових родитеља, али додаје да је то неопходно ако Сједињене Америчке Државе желе кривично да гоне илегалне имигранте.

"Желимо да решимо проблем раздвајања породица, и ја не желим да се деца одвајају од родитеља, али када кривично гоните родитеље зато што долазе у земљу нелегалним путем, онда морате да раздвојите децу", рекао је Доналд Трамп на конференцији, док се у земљи заоштрава криза због контроверзне политике актуелне администрације.

Додаје да жели да оконча "пограничну кризу" тако што ће властима дати овлашћења и ресурсе да "притворе и протерају илегалне имигрантске породице заједно, преноси Глас Америке.

Председник САД, суочен са оштрим критикама због притварања деце одвојене од родитеља, састао се у уторак са републиканским члановима Конгреса, уочи гласања о два предлога закона о имиграцији.

"Трамп је републиканцима рекао да ће потписати било који закон који Представнички дом усвоји, без захтевања промена", рекао је конгресмен Карлос Курбело новинарима.

На питање о шансама за усвајање законског предлога у подељеном Представничком дому, који је под притиском да предузме акцију због протеста против раздвајања имигрантских породица, он је рекао да шансе постоје, али да ће бити тешко.

Из Беле куће је касније саопштено да је Трамп подржао оба предлога закона о имиграцији "који би предвидали изградњу зида, затварање правних рупа, отказивање лутрије за визу, ограничавање ланчане миграције и решавање пограничне кризе и проблема раздвајања породица, тако што би оне заједно биле у притвору, а затим и враћене у своје земље".

У међувремену демократски конгресмени и њихове присталице прекинули су претрес о ФБИ-ју у Представничком дому, у знак протеста због контроверзне политике.

Уз звуке плача деце, водећи демократа у Одбору за правосуђе Џеролд Нејдлер је прекршио протокол и прочитао саопштење, наводећи да деца нису животиње, док су његове републиканске колеге покушале да га надгласају.

После Нејдлерових коментара уследили су протести из публике, у којој су биле и жене са малом децом која су устале и узвикнуле "Породице морају бити заједно". Демонстранти су затим били принуђени да напусте салу.

Трамп је бранио политику своје администрације по питању присилног раздвајања деце од родитеља на америчкој граници са Мексиком у понедељак, рекавши да "Сједињене Државе неће бити камп за мигранте и установа за збрињавање избеглица".

Најмање 2.000 деце миграната отргнуто је од својих породица, од када су, почетком априла, Американци почели да примењују нови, контроверзан начин борбе против илегалне имиграције.

То је покренуло критике на рачун администрације председника Доналда Трампа и његове политике "нулте толеранције" према свима који илегално уђу у САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво