ЕУ и Британија разочаране одлуком САД, Израел је поздравља

САД су саопштиле да се повлаче из Савета УН за људска права. Та одлука наишла је на неодобравање у Европској унији, као и у Великој Британији, док је шеф УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин изразио запрепашћење. Израел ову одлуку поздравља.

Шеф УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин изразио је запрепашћење због одлуке САД да се повуку из Савета УН за људска права, наводећи да би Вашингтон требало да појача своје ангажовање с обзиром на раширеност кршења људских права у свету.

Одлука САД, коју је саопштила америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, јесте "разочаравајућа, иако заправо није изненађујућа", навео је Ел Хусеин на Твитеру, преноси Ројтерс.

Реаговала је и Европска унија саопштењем да одлука администрације Доналда Трампа "ризикује да поткопа улогу САД као поборника и подржаваоца демократије на светској сцени".

У саопштењу ЕУ се наводи да су САД "увек биле у прочељу" заштите људских права и "снажан партнер" европског блока у Савету. Унија поручује да дели циљ да се Савет учини ефикаснијим.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да је одлука САД о повлачењу из Савета УН за људска права "за жаљење" и, истовремено, поручио да подршка Британије Савету остаје неуздрмана.

Стална мисија Русије у УН је саопштила да би САД желеле да Савет Уједињених нација за људска права претворе у инструмент за промовисање сопствених интереса и кажњавање оних који се не слажу са Вашингтоном.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Вашингтон већ дуго примењује двоструке аршине и да је повлачење САД из Савета УН за људска права то и потврдило. 

С друге стране, кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа поздравио је као "храбру" одлуку администрације америчког председника.

"Показало се да је Савет пристрасна, непријатељска и антиизраелска организација која је изневерила своју мисију заштите људских права", закључује се у саопштењу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара