Берлин и Париз се договорили о новом буџету за земље еврозоне

Лидери Француске и Немачке договорили су се у Берлину о новом буџету за земље еврозоне. У јеку све већих притисака на канцеларку Меркел да до краја месеца постигне решење о илегалној миграцији на нивоу Уније, сагласили су се да одговор Европе мора да буде јединствен.

Након што је спречила распад коалиције с баварском Хришћанско-социјалном унијом, која захтева знатно оштрију избегличку политику, канцеларка Меркел разговарала је са француским колегом о мерама за заустављање прилива илегалних миграната у Европу. 

"Подржавамо планове Европске комисије и аустријске владе о јачању заштите спољних граница, тако што ћемо оснажити рад европске агенције Фронтекс и повећати број њеног особља. Желимо европски одговор на мигрантску кризу и солидарност међу земљама чланицама Уније", каже канцеларка Немачке Ангела Меркел.

Дуго најављивана реформа еврозоне и Европске уније, коју заступа француски председник, добила је зелено светло најмоћније европске политичарке.

"Одлучили смо да отворимо ново поглавље за еврозону. Буџет ће бити реалан и постаће оперативан 2021. Њиме ћемо моћи да помогнемо земљама чланицама које имају финансијске потешкоће", каже француски председник Емануел Макрон.

Макрон, који жели да реформише Европску унију пре одлуке о пријему нових чланица, сагласан је са канцеларком да ће промене унутар еврозоне подстаћи нове инвестиције.

Најављују промене и у Европској комисији, односно смањење броја комесара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво