Аврамопулос: Безвизни режим да бране и власт и сами грађани

Комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос рекао је у Бриселу да су земље Западног Балкана направиле значајне напоре у сузбијању илегалне миграције, али да Европска комисија наставља да надгледа ситуацију.

"Безвизни режим је привилегија за све грађане свих ових земаља. Зато не само власти, већ и сами грађани ових земаља морају да бране ову привилегију добијену од ЕУ", поручио је Аврамопулос.

Комесар је тако одговорио на питање да ли је ЕУ забринута због визне политике Србије и да ли постоји могућност за одређене последице када је у питању безвини режим који грађани Србије имају за земље Шенгена.

Комесар Аврамопулос је нагласио да се на састанку са министрима унутрашњих послова Западног Балкна разговарало и о питању напора које земље региона улажу у сузбијање илегалне миграције, али је одбио да директно одговори на питање да ли је безвизни систем Србије на било који начин угрожен.

Лидери ЕУ би на самиту следеће недеље требало да усвоје закључке о Србији где се, према увиду Танјуга, Србија позива да се "уздржи од скретања од заједничке визне политике" и наводи да је "нова пракса склапања споразума са трећим државама изазвала забринутост".

"Нисмо разговарали о камповима у земљама Западног Балкана"

Европска комисија није разматрала предлог да се на подручју било које земље Западног Балкана или Европе оформе кампови за оне потражиоце азила који су враћени из земаља ЕУ, изјавио је Аврамопулос.

Међутим, није искључио могућност да ће се о таквом предлогу разговарати ако га буде, те потврдио да идеја постоји.

"Ако такав предлог стигне, разговараћемо о томе. Никада нисмо одбили ништа, али до сада се нисмо ни заложили за тај предлог. Идеја је ту, али није конкретан предлог засад", каже Аврамопулос.

Након састанка са министрима унутрашњих послова земаља Западног Балкана у Бриселу, Аврамопулос је поручио да ЕУ и Западни Балкан настављају сарадњу у области миграција и безбедности и да је та сарадња већ дала позитивне и опипљиве резултате на терену.

"Сви партнери на Западном Балкана су препознали важност даљег побољшања сарадње у правцу смањења ризика од нелегалне миграције како би се између осталог и одржао постојећи безвизни путовања. Они су се договорили да радне заједно у циљу бољег надгледања, регистрације и размене информација о миграционим кретањима, али и да појачају сарадњу у управљању границама, да спроводе и појачају приоцес реадмисије као и да раде на разбијању група које се баве организованим криминалом и кријумчарењем људима", рекао је европски комесар.

Ситуација у Европи није кризна 

Истакао је да тренутна ситуација у Европи није кризна нити је близу оне од пре три године, али да је примећено повећање броја прелазака граница у БиХ, Албанији и Црној Гори.

"Те бројке још нису забрињавајуће, а наш циљ је да заједно спречимо ескалацију те ситуације", рекао је Аврамопулос.

Оценио је да је састанк са министрима унутрашњих послова земаља Западног Балкна био важан и оперативно и политички и да је показао важност односа ЕУ и региона.

"Заједно са Западним Балканом преокренули смо заједничке изазове у обећавајућу област сарадње и одлучни смо да тако и наставимо. Сви смо део еврпске породице и сваку могућност треба искористити да се Западни Балкан приближи ЕУ. Сарадња на управљању границама и безбедности је кључна у том погледу", закључио је Аврамопулос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара