САД: Деца мигранти – шта све треба знати?

Најмање 2.000 деце миграната отргнуто је од својих породица, од када су, почетком априла, Американци почели да примењују нови, контроверзан начин борбе против илегалне имиграције.

Нови начин борбе против илегалне имиграције је покренуо критике на рачун администрације председника Доналда Трампа и његове политике "нулте толеранције" према свима који илегално уђу у САД.

Та политика подразумева кривично гоњење особа ухваћених при илегалном преласку границе, чак и оних који траже азил.

У складу с тим, одрасли се хапсе и иду у федерални затвор, а малолетници који су били са њима стављају се под надзор државе.

Као циљ те политике наведено је одвраћање људи од кршења закона, преноси Би-Би-Си.

Иако, на папиру, то није политика раздвајања породица, она се у доброј мери сведе на то јер, када се одрасли лише слободе, деца аутоматски буду одвојена.

Раније, пре него што је министар правде Џеф Сешонс објавио 6. априла примену "нулте толеранције", такве породице су процедуру за депортацију из САД чекале "на окупу" и, најчешће, на слободи.

Значајна промена наступила је када је министарство правде почело да подиже оптужнице против апсолутно свих који су илегално ушли у земљу, чак и када би им то био први прекршај.

Пошто деца нису могла бити оптужена и стављена у притвор, то је значило да морају бити смештена негде другде.

То је подразумевало смештај по прихватним центрима, начињеним у привременим објектима или под шаторима, јер више није било места у традиционалним склоништима, нити код хранитељских породица.

План да се подигну "градови од шатора"

У међувремену, најављен је план да се у такве сврхе подигну "градови од шатора" у пустињи у Тексасу, где лети температуре достижу 40 степени Целзијуса.

Иако је Трампова администрација ту нову политику објавила као одговор на мигрантску кризу, број прородица које улазе у САД без докумената порастао је у односу на прошлу годину, па је и даље нејасно да ли ће се тако зауставити они који беже од насиља у земљама као што су Хондурас или Ел Салвадор.

На све критике, Трамп одговара тврдњом како се то ради на основу закона које су донеле демократе.

Међутим, чињенице указују да је политика "нулте толеранције", иако почива на постојећем правном систему САД, ипак потпуно нов "изум" његове администрације.

Тај "изум", најављен је као привремена мера, али питање докле ће трајати остаје отворено, с обзиром да се Трампова администрација ни у другим ситуацијама досад није много обазирала на критике.

Истовремено, треба имати на уму да та иста администарција може ову политику окончати већ сутра, наравно, ако то жели.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво